Легенда: Федерер има шанс за №1, Ноле ще страда поне 6 месеца



11-12-2011 19:29 | Николай Драгиев

Бившият номер 1 и седемкратен шампион в турнири от Големия шлем Джон Нюкъмб смята, че Роджър Федерер не просто играе добре, а през 2012-а отново има шанс да се завърне като №1 в световната ранглиста.

Нюкъмб основава твърденията си на представянето на Федерер в последно време, честите контузии на Новак Джокович и загубата на увереност при Рафаел Надал.

Според Нюкъмб Джокович няма да е в състояние да играе добър тенис в следващите 6 месеца, тъй като просто е изразходил всички ресурси на своето тяло.

Сърбинът спечели общо 10 титли през 2011-а, а три от тях бяха в турнирите от Големия шлем. Той завърши със 70 победи и 6 загуби и 21:4 срещу играчи от топ 10.

"Джокович ще има сериозни проблеми в първите 6 месеца от 2012-а. Просто е тотално изтощен. Той изигра невероятно много мачове и едвам довърши дори US Open. Още по-рано - на Уимбълдън срещу Бърнард Томич, той вече усещаше тежестта върху плещите си," анализира Нюкъмб.

След първите 43 седмици на 2011-а Джокович дори не успя да доближи нивото, което го изведе до първото място в ранглистата. "Той имаше късмет да спечели US Open, тъй като Роджър никога не трябваше да загуби мача им в полуфиналите. След US Open се появиха контузиите, неговото тяло не е в състояние за повече натоварване," категоричен е Нюкъмб.

"Ще бъде суперчовешко, ако той успее да защити постиженията си от първите 6 месеца догодина. Това бе невероятна серия, ще е много трудно да го повтори. Затова няма да съм никак изненадан, ако към края на годината Роджър е близо до това да бъде отново номер 1," казва още австралиецът.

Джон Нюкъмб определя Рафаел Надал като шампион в супертежка категория, който никога досега не е бил нокаутиран. Нюкъмб обаче смята, че през 2011-а тъкмо това се е случило и оттук нататък за Надал ще бъде трудно да си върне предишната увереност.

"Той няма да има същото самочувствие никога повече. Сега той среща неща, въпроси, каквито никога досега не са го притеснявали. Въпросът е дали той ще успее да преодолее това и ще се върне там, където бе преди?" пита Нюкъмб в своя анализ.

В момента Новак Джокович води с 4055 точки пред Надал в ранглистата. Испанецът от своя страна е с още 1425 точки пред Роджър Федерер.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини