Ноле - от преследвач той се превърна в преследван



11-12-2011 11:46 | Николай Драгиев

Доскоро Новак Джокович бе ученик в големия тенис. А вече използва високия си коефициент на интелигентност, за да е на върха във време, известно като ерата на Роджър Федерер и Рафаел Надал.

Изкачването на Еверест вероятно щеше да е по-лесна задача за Новак, отколкото да измести споменатите гиганти. През годините винаги е имало кой да мъти водата на двамата - я руснак, я аржентинец или пък французин. Но голямата крачка към върха направи сърбинът с име Новак Джокович.

Не си мислете, че Федерер и Надал просто са му връчили ключовете към най-високото място в тениса. Не, Новак просто показа мускули и се пребори с тях. Всичко май започна с победата във финала за купа " Дейвис" в Белград миналия декември и продължи с невероятната серия от 41 поредни победи като за начало на сезона.

Три титли в четирите турнира от "Големият шлем", и дори най-закоравелите критици признаха, че Джокович е сред най-добрите в тениса. А съвсем доскоро имаха основание да говорят против него, защото все нещо не му достигаше. Те обаче подценяваха неговата интелигентност.

"Новак е много приятен тип и освен талант показва умен тенис", коментира бившата звезда на Югославия Ники Пилич, който се занимаваше с Джокович в началото на неговата кариера.

В лицето на сърбина имаме шампион, който прелива от емоции. Без значение дали е на крилото на самолета и снима рекламни клипове, мери сили с Конан 0'Брайън или играе сръбски народни танци в студиото на Джей Лено. Новак ни забавлява.

Стъпките му по време на танца са малко тромави, но усмивката не слиза от лицето и всички наоколо аплодират.

"Той винаги е бил емоционално дете. Почти всеки ден след тренировка водех малките на разходка в гората. Новак непрекъснато береше цветя. Когато го питах за кого са, той отговаряше, че прави букет за майка си". Думите са на Йелена Генчич, треньорката, която откри и Моника Селеш. "Трябваше ми само седмица, за да разбера, че Новак е голям талант. На петия ден го попитах в присъствието на родителите му дали е готов да тренира здраво, а това е свързано и с усмивки, и със сълзи. И знаете ли какво ми отговори? Да, искам да стана велик."

"Само на 6 години той притежаваше душата и характера на шампион," допълва Генчич. След всяка тренировка Новак придружава Йелена до нейния апартамент в Белград, където гледат видео с мачове на звезди в тениса.

"Много обичаше да му пускам записи на Агаси, Сампрас и Едберг. Задаваше ми въпроси как Сампрас умее да изпълнява толкова добре форхенд в движение. А аз му обяснявах с кой крак трябва да спре и кога да пренесе тежестта на другия, за да се получи ударът. Той през цялото време ме гледаше в очите. Детето бе жадно за знания в тениса", спомня си специалистката.

Според Душан Вемич, тенисист и приятел на Джокович, Новак се зарежда с енергията на цяла Сърбия, а в родината му го смятат почти за светец. А той отговаря на хората с победите си.

За момента Джокович е намерил перфектната рецепта за успех. Палачинката се обърна и от преследвач той се превърна в преследван. Как ще отговори на предизвикателството?

Още по темата:
Ноле - мъжът мечта




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини