Федерер нокаутира Цонга, предстои класика с Джокович



09-09-2011 06:03 | Николай Драгиев

Световният номер 3 Роджър Федерер се класира за своя 29-и полуфинал в турнири от Големия шлем (8-и пореден в Ню Йорк). Той победи с 6:4, 6:3, 6:3 Жо-Вилфред Цонга за по-малко от два часа игра. Това значи, че швейцарецът ще спори за пета година на US Open със световния номер 1 Новак Джокович.

Успехът на Маестрото от Базел над Цонга бе и своеобразен реванш за двете поражения, които французина му нанесе в Монреал и на Уимбълдън.

В момента Федерер е на две победи от рекордна в Откритата ера на тениса шеста титла за един играч от US Open.

За втори пореден мач на US Open 2011 Федерер показа изключително високо ниво на игра и за отрицателно време се справи със съпротивата на Цонга. Федерер поведе с 3:2 и пробив в първия сет, когато дъжд прекъсна срещата за повече от час.

След завръщането на двамата на корта, Цонга върна пробива и поведе с 4:3. Федерер не позволи на своите фенове да се притеснят и взе следващите три гейма безапелационно - 6:3.

Цонга бе далеч от най-добрата си форма и много бързо се озова и с два пробива назад във втория сет. Той върна единия, но въпреки това отстъпи с 3:6.

Малко по-равностойна бе третата част, когато Федерер проби за 5:3 и затвори мача на свой сервис.

Почти всички компоненти в играта на Федерер в този мач бяха на ниво. Той сервира чудесно, особено във важните моменти, а освен това бе изключително прецизен и на мрежата. Освен всичко Федерер достига полуфиналите с едва 7 допуснати пробиви, което е най-малко от всички състезатели до момента.

"Важна е победата, независимо дали в 3 или 5 сета. Изпитах удоволствие от играта си, представих се на ниво. Цонга може би не бе в топформа, но това бе добре за мен. Щастлив съм, че продължавам напред," заяви Фед-Експрес.

"Да играеш на най-големия тенис стадион в света, е специално. Всяка година, в която идвам тук, става все по-хубаво," допълни той под бурните аплодисменти на "Артър Аш".

"Беше много специално, когато победих Джокович на "Ролан Гарос". Тази година той играе много добре и прогресира през сезона. Не знам дали тази победа ще ми помогне срещу него в събота."

Федерер не пропусна да коментира и ситуацията с проблемите в програмата и нуждата от евентуален покрив на централния корт.

"Не знам дали е нужен покрив, по-скоро не. Първите кръгове отнемат доста време, може би трябва да се помисли върху това. Също така не мисля, че "супер съботата" е удачна."

До момента Федерер води с 14:9 на Джокович в общите им срещи. В тях Федерер има аванс от 3:1 на US Open и е единствената причина сърбинът да няма тази титла в колекцията си. Бившият номер 1 има авас от 11:8 на твърди кортове, но изостава с 1:3 през 2011-а.

Федерер и Джокович ще играят в събота като част от дневната програма на турнира.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини