Пиронкова: Не искам да играя за друга страна



07-02-2010 02:11 | Николай Драгиев

Цвети Пиронкова даде интервю за в. "24 часа" по време на престоя си в Крус Кебрада, където с българския национален отбор игра за "Фед Къп". Цвети имаше известни проблеми с коремен мускул, но въпреки това донесе важната победа за оставане в групата срещу португалската звезда Мишел Ларчер де Брито. Днес Цвети ще започне от квалификациите участието си на турнир в Париж и така графикът и става доста тежък в последната седмица.



- Тази година започнахте сезона седмица по-късно. Каква е причината?

- Така реших и имах повече време за подготовка. И на турнира в Хобърт щях да играя квалификации и избрах Сидни, защото е по-голям.

- Имате ли конкретни цели за 2010 г.?

- Иска ми се, разбира се, пак да бъда в топ 100, защо не и сред първите 50. Как може да стане? Аз трябва да съм стабилна в мачовете и да развивам играта си. Така и по-доброто класиране в ранглистата ще дойде. Това е най-важното в този момент.

- Миналият сезон не бе от най-успешните - и като резултати, и като класиране. Защо се получи така?

- Няма специална причина. Пак казвам - това е спорт и невинаги можеш да си в най-добра форма. Аз мога да говоря за тениса, всеки има подобни периоди. Трябва понякога да се мине през всичко. Миналата година, от една страна, бе лоша заради резултатите, но бе полезна, за да си направиш съответните изводи и да вземеш поука от всяка загуба. Понякога е по-ценна от победата.

- Какво не стига за финал на турнир от веригата на женската асоциация? А за нещо повече в “Големият шлем”, където, както преди време казахте, искате поне 1/4-финал?


- Явно сега съм на такова ниво. Липсва ми постоянство, предполагам, че това е причината. Понякога играя много добре, а друг път отпадам в първи кръг. Не съм на едно равнище, което да поддържам. Ще се опитам да променя нещата. Дали ще стане, е друг въпрос. А четвъртфинал в “Големият шлем” е уникално постижение поне в моите очи. Сега стигам до II кръг, но такава ми е играта. Трябва да прескоча по-напред, пък може да се получи и още по-добре.

- Има ли контузии?

- Не, слава богу.

- Финансовата криза отрази ли се на тениса?

- Кризата засегна глобално всички спортове, но не и тениса. Явно хората, които го ръководят, си вършат работата много добре. Не усетихме криза. Тенисът запази почти всичките си спонсори. Особено главния “Сони Ериксон”, който въпреки проблемите държи да работи с WTA Tour.

- Още ли сте с мениджъра Андрей Николаев?

- Да, с него и други. Агенцията само си смени името и от SFX стана Best tennis.

- Да сте подписвали договор със спонсор, за който не знаем?

- Не, сама се издържам. Също от Българската федерация по тенис много ми помагат и това е облекчение за мен. Новото ръководство, а то вече не е толкова ново, направи наистина доста за спорта.

- Напоследък стана модерно да играеш за друга държава. Има ли нови предложения към вас?

- Говорили сме вече по този въпрос. Имаше подобен случай отдавна. Играх на турнир в Турция и организаторът, който явно бе влиятелен човек, ме попита неофициално дали бих представяла тяхната държава, защото много ме били харесали. Още тогава отговорих, че си харесвам България и не искам да играя за друга страна.

- Имате ли свободно време и още ли рисувате?

- Интересувам се много от изкуство. Рисуването вече не ми е хоби, не съм добра и не мога да се развивам. Искам да свиря на пиано. Опитах да се науча сама, но не стана. Привлича ме и фотографията, но и за това трябва да четеш как точно стават нещата. Обичам да плувам. Баща ми е бивш кануист и ме научи да греба стакава лодка. Такава дисциплина за жени няма, но аз го правя. Лятото се надявам да съм още по-добра. Много обичам и футбол. Страхотен спорт и полезен за тениса. По турнирите всички звезди играят и са изключително добри.

- Съществувала ли е възможност като малка да изберете друг спорт?

- Не. Като че ли бе ясно - ще играя тенис. Заради майка ми съм участвала и в състезания по плуване. Но тенисът повече ми харесва.

- Тренирали ли сте в някоя известна академия, както правят повечето от тенисистите?

- Никога не съм се интересувала от това. Преди време от “Хед” ми уредиха да тренирам една седмица в академията “Санчес-Касал” в Барселона. Отново ще кажа: аз имам много добри условия за подготовка, баща ми е треньор, брат ми играе тенис, братовчед ми също. А в Пловдив може би е най-добрата база в България. Нищо не ми липсва.

- В плановете ви влиза ли да учите за висше образование?

- Да, много бих искала да имам висше. Още не съм мислила какво ще уча. Но е изключително важно и в един момент ще е полезно да имам диплома и добро образование.

 

ЯВОР ГЕРОНТИЕВ

 

Снимка: Авторът




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини