Смазахме Португалия за "Фед Къп"



06-02-2010 20:57 | Николай Драгиев

България ще продължи да играе Група 1 на зона Европа/Африка, след като нашите спечелиха плейофа с Португалия. Двубоят бе бараж за оставане в група 1 на зона Европа/Африка на "Фед Къп", а успехът означава, че и през следващия сезон ще играем в тази група. Пиронкова победи Мишел Ларчер Де Брито с 6:3, 6:3, а Евтимова се справи с Неуза Силва след 6:1, 6:1.

Пиронкова изигра отличен мач и напълно надигра надеждата на домакините Мишел Ларчер Де Брито. 17-годишната португалка миналия сезон стигна до третия кръг на "Ролан Гарос", но днес нямаше шансове срещу най-добрата българска тенисистка.

 

22-годишната пловдивчанка бе много стабилна от дъното на корта, разиграваше съперничката си и на моменти бе агресивна, а началният й удар в голяма част от мача бе превъзходен. Пиронкова проби още в третия гейм и успя да затвори сета с нов пробив за 6:3. В началото на втората част Де Брито опита да се върне в мача, като игра много амбицирано и стигна до пробив за 1:2. Българката обаче веднага изравни и пречупи португалката с великолепен сервис гейм. Последва пробив и след това 5:2 за Цветана, а малко по-късно и краен успех за нея.

Втората ракета на България Диа Евтимова изигра изключителен мач и победи Неуза Силва с 6:1, 6:1 за около час. Силва, която е 201-а в света, е с 62 места по-напред от българката в световната ранглиста.

Диа успя да се изолира от обстановката и публиката и доминираше през цялата среща. Тя започна отлично и единствения гейм, който загуби в първия сет, бе третия. След това 22-годишната Евтимова отново взе инициативата и не я изпусна до края на тази част.

 

Ключов момент бе началото на втория сет, когато за момент имаше импулс в играта на Силва, която изравни след пробив във втория гейм. Диа обаче се справи със ситуацията и си върна контрола. При 4:1 португалката поиска медицински таймаут, като за втори път в мача се опита да спре устрема на българката, след като ходи до съблекалнята след края на първия сет. И двата опита завършиха неуспешно, а Евтимова по отличен начин успя да завърши мача при третия си мачбол без да дава никакви шансове на съперничката си да си помисли за връщане в сета и мача.


Португалия: Мишел Ларчер де Брито, Неуза Силва, Федерика Пиедале, Мария Жоао Кьолер, Педро Кордейро (кап);

България: Цветана Пиронкова, Диа Евтимова, Елица Костова, Биляна Павлова - Димитрова, Дора Рангелова (кап).

 

Емил Янчев, Спортал






Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини