Милош Раонич за трудния път към върха



21-06-2011 05:34 | Николай Драгиев

Дългосрочната цел на Милош Раонич е ясна - титла на Уимбълдън. А той има всички оръжия да го стори. Показа го в първи кръг на турнира през 2011 година като победи с 6:3, 7:6, 6:3 Марк Жикел, записвайки 25 аса и общо 41 уинъра.

"На Уимбълдън има много традиции. Когато растях гледах как Сампрас спечели толкова много пъти. Най-добрите играчи винаги намират начин да спечелят тук," смята Раонич.

Роденият в Черна гора е доста по-различен от младоците, които навлизат в тениса. Той е започнал едва на 8 години и е тренирал много малко на клей.

Подобно на Сампрас, Раонич преоткрива високорисковия тенис, при който търси завършващ удар, вместо да чака грешки от съперника. Това обаче отначало далеч не е давало нужните резултати.

"Много деца, особено когато са на 15-16 години, умеят да играят доста стабилно. За мен бе много трудно да изградя този мой стил и да го превърна в успешен на корта. Когато рискуваш много е по-трудно. Но аз знаех, че това е моят стил."

За Раонич и семейството му приоритет винаги е било образованието. "Едва, когато станах на 17, изиграх повече от 40 мача за една година. По мое време останалите юноши на 14-15 обикаляха целия свят по турнири," спомня си той.

Въпреки по-бавното развитие на кариерата на Раонич, през 2011 година той прогресира от 156-о място до 25-а позиция. Представи се отлично на Australian open, а след това спечели и турнира в Сан Хосе.

В последния месец Раонич е обект на интерес от най-големите имена в играта. Той тренира последователно с Рафаел Надал, Новак Джокович и Роджър Федерер.

С Надал Раонич може да се срещне още в трети кръг на Уимбълдън.

"Не усещам, че съм чак толкова далеч от тяхното ниво. Но аз съм просто един новак в тура. Понякога все още се чувствам като дете," признава канадецът.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини