Борис Бекер: Федерер е моят избор за шампион на Уимбълдън 2011



20-06-2011 18:13 | Николай Драгиев

Анализът на бившия шампион от Уимбълдън Борис Бекер за надпреварата при мъжете през тази година пред "Дейли Телеграф".

Роджър планира своите сезони върху четирите турнири от "Големия Шлем" и резултатите показват, че той се справя добре с тази си задача. През тази година също бе така. Той стигна полуфиналите в Australian Open, а след това изигра великолепен "Ролан Гарос", слагайки край на серията от 43 поредни победи на Новак Джокович. Изглежда сякаш той се наслаждава на това, че цялото внимание е отредено на Джокович и Рафаел Надал и работи по-спокойно.

Най-впечатляващото при Федерер е неговата универсалност. Той прави промени в играта си през цялата кариера. С годините той стана по-агресивен и обича да съкращава точките. Това е необходимо, защото той е вече на 30 и не може да тича като 24-годишен.

Най-голям прогрес в играта на Федерер, бележи неговият начален удар. От голямата четворка (с Рафа, Новак и Анди Мъри), той винаги е бил най-добрият от начален удар. Сега обаче той сервира по-добре от всеки друг път. През годината той има 447 гейма на свой сервис, което е 88% успеваемост. Само Милош Раонич има повече през 2011 година. Очевидно и работата с Пол Анакон е помогнала на Федерер при този компонент.

Уимбълдън винаги е най-удобното място, където Федерер да прибави още към своите 16 титли от "Големия Шлем". Тук играта му се получава най-добре, тъй като топката отскача най-малко. Тревата е настилка, която е подходяща за играч с отлична техника. Федерер има сервиса, волетата, мощните удари, но и най-важното - неговият бекхенд слайс, който е невероятно ефективен на трева.

Със своя слайс от бекхенд Роджър има тактическо оръжие да диктува разиграванията от основната линия и да привиква напред в корта своите съперници. С подобна опция Федерер винаги държи опоненти под напрежение.

Още една титла на Федерер на Уимбълдън ще го изравни с Пийт Сампрас. Трудно е да се избере кой е по-добър измежду двамата, тъй като са големи шампиони и винаги показват най-доброто на турнирите от Шлема. На Уимбълдън Сампрас има 7 титли от 7 финала. Федерер е с 6 титли от 7 финала. Те си приличат и при проблемите на "Ролан Гарос", но Роджър взе титлата в Париж, а освен това има четири финала. Неговата игра е универсална.

Но кой е най-великият? Уважавам много Род Лейвър, Бьорн Борг и Джими Конърс, а също и още няколко души от моето поколение. Не е лесно да сравняваш постиженията на отделните играчи, но определено може да се каже, че Федерер е най-успешният в историята. И няма да съм изненадан, ако прибави още титли от "Големия Шлем" на сметката си.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини