Надал призна: Мечтая за рекордите на Федерер



19-06-2011 17:01 | Станко Димов

Рафаел Надал сподели в навечерието на Уимбълдън, че спечелването на 16 титли от Големия шлем, колкото има на сметката си Роджър Федерер, най-вероятно ще остане просто „мечта”. След като за последните 12 месеца спечели 4 титли от Шлема, испанецът закръгли бройката на 10, като на „Ол Ингланд Клъб” ще преследва своя 11-ти трофея. Ако защити титлата си в Лондон, Рафа ще се изравни във вечната класация с Род Лейвър и Бьорн Борг и ще се доближи само на титла от постижението на Рой Емерсън. Въпреки всичко Надал смята, че е „много далеч” от постижението на швейцарския маестро.


„Дори не съм близо до 16-те титли на Федерер. 16 са много, можем да мечтаем за много неща, а за мен 16 титли от Шлема си остава просто мечта”, сподели Надал.


Испанецът, който през миналия сезон спечели 3 титли от Шлема – „Ролан Гарос”, Уимбълдън и US Open, започва защитата на титлата си в понеделник в мач срещу американеца Майкъл Ръсел. Въпреки, че спечели „Ролан Гарос” преди месец, Рафа не мисли, че ще има сили да вдигне последните два големи трофея за сезона.


„Това, което постигнах миналата година е много трудно да се повтори. Щастлив съм от начина, по който се развива сезонът за мен, но не мисля, че ще повторя успехите от 2010”.


Въпреки, че е определян като Краля на клея, Надал игра финал на Уимбълдън 4 пъти за последните 5 години. Нещо повече, през 2009-та година испанецът просто не взе участие в турнира заради травма в коляното.


„1000 пъти съм казвал, че мечтата ми е да играя добре тук на Уимбълдън. В началото на кариерата ми всички говореха, че заради стила ми на игра ще бъде трудно да се представям силно в Лондон. От началото на кариерата ми давам всичко от себе си, за да играя добре тук. Излизам на корта още седмицата след „Ролан Гарос”, идвам седмица по-рано в Лондон. Подготвям се по възможно най-добрия начин, за да бъда силен на Уимбълдън.


Единственият проблем на тревата е ако се изправиш срещу някой много силно сервиращ тенисист. Понякога имаш чувството, че не докосваш топката дълго време. Знам, че нямам волетата на Федерер, това е ясно. Аз обаче съм бърз и знам, че това е достатъчно, за да се придвижа бързо до мрежата. Имам достатъчно добри волета, за да излизам на мрежата”.


Надал сподели, че иска да защити олимпийската си титла. Както е известно турнирът ще се играе на тревните кортове на Уимбълдън. „Олимпийските игри са специален турнир. Опитът, който придобиваш в олимпийското село, заобиколен от стотици спортисти. Това е нещо специално”.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини