Надал покори „Ролан Гарос” за шести път и изравни легендата Борг (видео)



05-06-2011 20:09 | Станко Димов

Рафаел Надал е новият-стар шампион на „Ролан Гарос”. На финала на надпреварата испанецът се наложи с 3:1 сета над големия си съперник Роджър Федерер – 7:5, 7:6 (3), 5:7, 6:1 след повече от 3 часа и половина игра. С триумфа Рафа вдигна шеста титла от турнира, като по този начин изравни постижението на легендата Бьорн Борг. Трофеят е общо 10-ти за Надал в турнирите от Големия шлем, а с него на практика испанецът си подпечата оставането на първото място в ранглистата поне до Уимбълдън.

 

НАЙ-ДОБРИТЕ СНИМКИ ОТ ФИНАЛА!

Сблъсъкът бе общо 25-ти между двамата големи, а Рафа записа победа №17. Във финалите от Шлема пък преднината му нарасна на 6:2 (4:0 на „Ролан Гарос”). От своя страна Федерер имаше за какво да съжалява в днешния двубой. В първия сет той водеше с 5:2 и пропусна сетпойнт, което впоследствие се оказа фатално. Финалният сблъсък бе прекратен за около 10-15 минути в края на втория сет, когато над Париж заваля дъжд. И капризите на времето обаче не попречиха на световния номер 1 да си тръгне като шампион от френската столица. Така Рафа е в серия от 7 поредни спечелени финали в "Големия Шлем" и има 10 титли от 12 участия в мача за титлата.


Двубоят на „Филип Шатрие” започна на високи обороти, а в първите минути грешките в играта на шампиона Надал преобладаваха. Испанецът стоеше плахо на корта и просто се опитваше да върне мощните удари на Федерер, който контролираше събитията. Заслужено Федерер се поздрави с ранен пробив, след което с лекота поведе с 3:0. И когато сетът вървеше към успех за швейцареца, Рафа Надал намери начин да се върне.

 

При резултат 2:5 той взе „нелегална” почивка, намествайки една от превръзките на глезена си. Това се оказа и преломен момент в сета, а и до голяма степен в мача, защото ритъмът на игра видимо спадна. Въпреки това Федерер стигна до сетбол, но със сервис на своя страна Надал оцеля. В ответния гейм швейцарецът сервираше за сета, но така и не се добра за точка за него.

 

След повече от 40 минути игра от началото на мача Надал най-сетне достигна до точка за пробив и се възползва. Очаквано брейкът вдъхна огромна доза увереност на испанеца, който до края на сета не загуби гейм. Така от 2:5, Рафа обърна до 7:5.


Бруталната серия на световния номер 1 продължи с пълна сила и в началото на втория сет. Рафа проби и поведе с 2:0, а малко по-късно пропусна 3 точки за преднина 1:4. В този момент единственото позитивно нещо за швейцареца бе началният удар, който от време на време му помагаше да остане в двубоя. Подобна на първата част и тук в края имаше обрати.

В осмия гейм след няколко неуспешни опита Федерер най-после успя да пробие подаването на съперника и за радост на публиката изравни резултата – 4:4. Радостта за „ФедЕкспрес” обаче бе мимолетна. В ответния гейм последва нов пробив за Надал, който поведе с 4:5 и със сервис на своя страна  можеше да поведе с 2:0 сета. При 40:40 обаче се появи най-големият кошмар на Надал в днешния ден – дъждът, който прекъсна срещата.

За радост на феновете времето се смили и срещата бе подновена след едва десетина минута пауза.

 

Непредвидимата почивка подейства по-добре на Федерер, който парира втори сет бол, преди да върне пробива – 5:5. В последствие двамата докараха нещата до тайбрек, където Рафа бе безкомпромисен – 7:3 точки и 2:0 сета аванс за испанеца.


Третият сет започна равностойно, като в първите 5 гейма пробиви нямаше. Надал бе този, който първи се справи с подаването на съперника, повеждайки с 4:2 след пробив на 0. Федерер обаче отговори подобаващо и също проби на 0, след което изравни за 4:4. Малко по-късно швейцарецът осъществи втори пробив, с който поведе с 6:5 и със сервис на своя страна намали резултата в сетовете.


Качил се веднъж на гребена на вълната Федерер започна много силно и четвъртия сет. При сервис на Надал швейцарецът достигна до преднина 0:40, но някак си Рафа спаси подаването си. Това „съживи” играта на световния номер 1, който в последствие проби на 0 за 3:1, след което затвърди пробива правейки огромна крачка към титлата. До края на срещата Федерер не успя да намери отговори и официално сдаде мача.

 




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини