Безупречната Ли На детронира Скиавоне на „Ролан Гарос”



04-06-2011 18:02 | Станко Димов

Откритото първенство на Франция има нов шампион при дамите. Това е китайката Ли На, която на финала на надпреварата победи миналогодишната шампионка Франческа Скиавоне с 6:4, 7:6 (0) след близо два часа игра. 29-годишната Ли На изигра поредния си безупречен двубой в турнира и заслужи трофея, който е първи за нея в турнирите от Големия шлем и общо 5-ти в кариерата й.


През цялата среща азиатката бе по-концентрирана и с изключение на няколко гейма през втория сет, тотално контролираше и диктуваше случващото се на корта. Благодарение на трофея в Париж китайката взе частичен реванш за загубата си във финала на Откритото първенство на Австралия в началото на годината. Тогава Ли На бе надвита от Ким Клайстерс.

ТРИУМФЪТ НА ЛИ НА В СНИМКИ!


Двубоят на централния корт започна нервно, като очакванията за повече продължителни разигравания далеч не се оправдаха. Важността на мача си каза думата и двете често бъркаха, като особено видно бе това при защитаващата титлата си Скиавоне. Още в първия си сервис-гейм италианката трябва да спасява точка за пробив, след като изкара няколко топки в аут.

 

От другата страна на корта Ли На също показваше признаци на нервност, но за сметка на Скиавоне успя да запази уникална концентрация. Китайката бе повече от стабилна в сервис-геймовете си, като за първия сет пласира точно близо 70% от подаването си. Въпрос на време бе азиатката да пробие и да поведе в резултата. Това време дойде в петия гейм, когато при третия си брейк-пойнт в двубоя Ли На се възползва. Единственият пробив бе напълно достатъчен на китайката да затвори сета с 6:4 след точно 39 минути игра.


Ли На започна по страхотен начин и втория сет, осъществявайки пробив в началния гейм. В ответния си сервис-гейм Скиавоне стигна за първи път в мача до точка за пробив, с който можеше да изравни резултата. В този момент обаче в действие отново влезе перфектният сервис на Ли На, който тотално отчая опитите на ексцентричната италианка. В крайна сметка пробивът бе затвърден китайката направи огромна крачка към спечелването на титлата.

 

Агресивната игра на китайката продължи и в следващите минути. Ли На получи поредица от точки за пробив в подаването на Скиавоне и само липсата на късмет и попречиха да си осигури комфортна преднина. И както се случва често в спорта – пропуските се наказват. При едва втората си точка за пробив в срещата, която дойде при резултат 3:4, Скиавоне успя да се възползва и възстанови статуквото в сета, с което изправи на крака позадрямалата публика в Париж.


До края на сета нови драми нямаше и логично се стигна до тайбрек. В допълнителния гейм победител излезе Ли На, която се поздрави с крайния успех и вдигна най-важната титла в кариерата си до момента.

Така най-успешната тенисистка на Китай в историята Ли На прибава и първа титла от "Големия Шлем" в историята на страната. Това ще й гарантира и рекордното четвърто място в световната ранглиста.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини