Австралия, Новак Джокович и един ненужен фарс



08-01-2022 12:58 | Tennis24.bg

Скандалът с шампиона в Мелбърн не е черно-бял. На Зеления континент изглежда не са наясно какво точно правят

Новак Джокович явно е орисан да разделя света. Независимо дали печели, губи, влиза в съблекалнята в тежък за него момент на корта и се връща като прероден, организира турнири в духа на ергенски партита посред пандемия или неволно удря съдия с топката в яда си.

Сега, вместо да коментираме дали ще спечели историческа титла №21 от Големия шлем, кой би могъл да го спре и т.н., тръпнем в очакване дали ще излезе от "хотела-затвор" в предградие на Мелбърн. И по-важното, накъде ще поеме: към тенис комплекса в града или обратно към летището, за да се върне в Европа. Второто изглежда доста по-вероятно, но имайки предвид колко драматично се променят събитията в Австралия, нека не го отписваме напълно.

Не става въпрос за тенис. И за здравен казус по-скоро не става въпрос. Странният случай на Жокера нагази в дълбоките води на политиката, а за да оцелееш там са нужни качества като на Майкъл Фелпс.

От седмици доста хора се упражняват върху шампиона - откакто стана ясно, че защитата на титлата му в Мелбърн е под въпрос заради нежеланието да се ваксинира. Австралия постави това като задължително изискване за всички замесени на големия си тенис турнир. 

Новак Джокович ли е единственият виновник за фарса на Зеления континент? Още нямаме цялата информация и само можем да спекулираме за някои неща. Като например на какво основание е поискал "медицинско изключение" да не се ваксинира срещу COVID-19 (часове след публикуване на материала Би Би Си съобщи, че е въз основа на твърдение за преболедуван COVID през декември, бел. ред.)? Не знаем в какво точно се е провинил, какъв е проблемът, за да не бъде допуснат, след като формално е получил документа. Ситуацията със сърбина обаче не е черно-бяла.

Първоначално се смяташе, че ако не се ваксинира, нещо, което той категорично не иска да прави, Ноле изобщо няма да замине за "Долната земя". Освен ако се сдобие с въпросното медицинско. Положението изглеждаше неспасяемо при оттеглянето му от отборния турнир ATP cup в Сидни.

Във вторник Джокович заяви, че документът му е издаден - потегля от Дубай, където тренираше. В месеците преди турнира изглеждаше, че "Тенис Австралия" (местната тенис асоциация) опитва да му помогне. Покрай него и на малцината останали в тура, които не искат да се ваксинират. Организацията опита да издейства карантинен период, ограничен периметър на движение ("балон") и постоянни проби за неимунизираните състезатели, но този "отстъпки" бяха отхвърлени от правителствата на щата Виктория и Австралия. Не може - мерките са за всички чужденци.

Напълно логично е "Тенис Австралия" да иска да има Джокович на турнира си. Тя го организира заедно с щата Виктория. Без шампиона и световен №1 ще намалеят зрителите, може да отпаднат спонсори, интригата намалява... Обичан и мразен, Новак е голямата атракция. Отсъствието му би бил пореден удар заради липсата на Роджър Федерер, Доминик Тийм, Серина Уилямс.

Изглеждаше, че след цялото време на неизвестност Новак е в играта. В сряда обаче започнаха да долитат новини, че е задържан на летището в Мелбърн. И тук започнаха да валят неизвестности - вместо да е обратното. Първоначално премиерът на страната Скот Морисън заяви, че има проблем с визата на звездата - с медицинското той е трябвало да кандидатства за друг тип виза. Часове по-късно заяви, че проблемът е друг: основанията на Джокович за искане за издаване на "медицинско изключение" били "недостатъчни". 

Положението стана подходящо за пуканки, но гледахме случка от реалния живот. Правителството на Виктория отказа да поеме отговорност и прехвърли случая на федералното - защото касаело визов режим и COVID-19. Последваха взаимни обвинения, но най-големите упреци понесе "Тенис Австралия" - и от двете страни.

Първата медицинска комисия, издала изключението на Джокович и още неколцина тенисисти и хора, свързани с турнира, е била свикана от асоциацията. Втората е към щата Виктория. Те са независими една от друга - с различни личности. Според всички изявления (поне в това имаше единодушие) експертите са гледали документите без там да фигурират имената на подалите ги.

Но как така се случва, че Новак и останалите получават "да" от медици, а след това се оказва, че това "да" е дадено "неоснователно"? По чия преценка - на граничните власти, или на правителството?

Може би вече сте научили - чешката тенисистка Рената Ворачова (състезателка на двойки) бе задържана и пратена в същия "хотел на ужасите" като Новак Джокович. Правим уточнението, че дни по-рано тя е влязла в Австралия и започнала участие на подгряващ турнир преди Откритото първенство.

"Граничните власти просто си свършиха работата", рече Морисън за Джокович.

Тук си струва да продължим с въпросите. В кой момент не са си свършили работата - когато спряха Джокович или когато пуснаха Ворачова? Излиза, че явно не са я свършили, подобно на специалистите в двете медицински комисии. Без да обявяват имена, властите съобщиха, че е "установено" и трето лице, влязло в страната като Ворачова - не е тенисист или треньор. То се съгласило направо да си тръгне. Хората с медицински изключения били петима - по непотвърдена информация - от 26 молби.

Простете, но това си е класически лов на вещици - поне по начина, по който го правят в Австралия тези дни.

Нека се върнем близо година назад при предишното издание на "Аустрелиън оупън". Тогава за едни тенисисти имаше "балон" от самато начало на влизането им в държавата - строго определен маршрут. Късметлиите попадаха в него, ако в полетите им всички в самолета бяха с отрицателни тестове при кацане. Но дори при, да рачем два положителни случая в самолет със 150 души, тенисистите в него трябваше да се подложат на 14-дневна карантина.

Нямаха право да излизат от хотелските си стаи. Някои бяха глобени задето поръчали храна от заведения или разговаряли с някого в коридора. Други го обърнаха на майтап - показаха в социалните мрежи как тренират, използвайки матраци и т.н. Трябваше да бъдат креативни. И позитивни (не за COVID-19, да не дава Господ). 

Простете още веднъж, но това не беше сериозно. Най-малкото равнопоставеността в подготовката бе зачеркната. Да не говорим за абсурдите мач да бъде прекъсван, тъй като публиката трябваше да напусне - настъпил бе определен час. По-добре да бяха отменили Откритото първенство на Австралия така, както направиха в две поредни години с кръга от Формула 1. Няма състезание - няма проблем.

Случаят с Новак Джокович не е черно-бял. Той е политически. Хубаво, страната от самото начало въведе строги мерки и ги следва, а гостите й са длъжни да ги спазват. Без изключения. Както добре се видя обаче пробойните са много, а критериите - размити. През месец май ще има избори. Уплашиха ли се някои хора от справедливия гняв на австралийците, които напълно основателно, предвид рестрикциите, които търпят близо две години, възнегодуваха, когато Джокович обяви, че се качва на самолета за Мелбърн?

В тази ситуация печеливши няма. Но накрая ще се окаже, че в "Долната земя" изкусно изписват вежди на световния №1. Той се превърна в знаме на антиваксърството (което също е нелепо като се замисли човек), в мъченик и т.н., а предвид популярността му това не е добра новина за проваксърството. Едно е сигурно - той ще продължи да играе в турнири. Вчера Франция (политически) се възползва от ситуацията и обяви, че и неваксиниран ще го пусне на "Ролан Гарос". С рестрикции, на каквито няма да бъдат подложени имунизираните, но ще го пусне. Хайде на бас, че ще го видим също в Лондон, Ню Йорк и на още много други места?

Случаят с Новак Джокович показва и друго - за близо две години не се научихме да живеем с COVID-19 и да го управляваме ние, а не той нас. По-точно - глупостта управлява.

Автор: Валентин Маринов, CluZ.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини