Кузманов: Тази победа е за баща ми!



29-09-2021 11:10 | Tennis24.bg

Димитър Кузманов записа първа победа в основната схема на Sofia Open. В двубой, продължил повече от 3 часа, Мико успя да пречупи Лоремцо Музети и излезе победител след 6:7 (4), 7:6 (3), 6:3. Ето какво каза Кузманов след един от най-важните успехи в кариерата си до момента:

- Мико, какви емоциите те връхлетяха след победната точка, в мига, в който буквално се просна на корта от щастие?
- Емоциите са много силни, не мога да ги опише с думи. Шесто участие поред за мен, дълго очаквана победа. Най-накрая успях да запиша първа победа тук. Знаете колко специален е този турнир за мен. Знаете колко важно е за мен да играя пред българска публика. Щастлив съм, защото показах това, което искам като игра. И на първата пресконференция след жребия казах, че най-важното за мен е да играя добре и да изпълнявам това, което треньорите искат. А победата ще дойде вследствие на добрата игра. Така и се случи – въпреки че загубих първия сет, продължих да си следвам плана на игра до края, не се поддадох на напрежението, и съм много щастлив, че успях да го направя пред най-важните за мен близки хора – семейство и приятели.

- Това ли беше най-добрият ти мач до момента и венецът на твоя много успешен сезон?
- Може би, да. Това е най-добрият мач в моята кариера до момента. Срещу един от най-добрите тенисисти от новото и младо поколение в момента. Сериозно име, със сериозен ранкинг, със сериозен сезон зад гърба си. Може би най-важната победа за мен. Всяка победа е важна и специална, тази е една от специалните.

- Спаси 16 или 17 точки за пробив, имал ли си друг такъв случай?
- Да, на ATP Cup бях с най-добри показатели за точките за пробив, ако не се лъжа. По едно време спрях да го мисля, защото в първия сет имаше по 2-3 точки за пробив във почти всеки гейм. Започнах да играя точка за точка и това беше най-важното.

- Следващият ти съперник няма да е поставеният под №4 в схемата Александър Бублик, който се оттегли заради контузия, а полякът Камил Майжак. Имаш ли поглед върху него?
- Да, аз го познавам много добре, играли сме дълги години в „Чаланджър“ турнири. Той имаше контузия през последната година, излезе от Топ 100, но е много сериозен играч. Не ме чака по-лесен мач, нито пък ми се отваря схемата, напротив, тук всеки един е добър и всеки един има нужните възможности и капацитета да стигне финал и да спечели турнира.

- Какво ти каза майка ти Дора Рангелова, когато те поздрави на корта?
- Нищо, тя се разплака, много емоционално, нормално, майка ми е. Каза, че много се гордее и е много щастлива.

- На кого би посветил тази победа, чакана от 6 години?
- Може би на баща ми, тази победа е за него. Знам, че в момента е много щастлив. Той много обичаше да идва да гледа турнира, да се наслаждава не само на моите мачове, но и на всички. Знам, че в момента е много щастлив и ми дава много сила. (Очите му се насълзяват.)

- За съжаление, българските фенове не успяха да споделят емоцията с теб, тъй като не им е разрешено да посещават спортни събития на закрито, за разлика от много събития от неспортен характер. Какво би казал по въпроса?
- За мен това не е логично и не е хубаво за българския спорт като цяло. Той има нужда от такива събития, не само Sofia Open, а и световното първенство по волейбол за младежи, което се провежда в момента. Миналата година всички доказаха, че могат да се спазват мерките, може да се допуснат определен процент публика да гледат, защото това е уникална възможност за всички български фенове, не само на тениса. Вярвам, че ще се намери някакво компромисно решение да края на турнира. Това би било хубаво не само за мен, но и за всички състезатели и фенове. Най-малкото, винаги могат да се допуснат хора, които са ваксинирани.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини