Рецептата на Джокович: Сръбски инат и диета



21-05-2011 12:12 | Николай Драгиев

Има една малка тайна в кариерата на 23-годишния сръбски тенисист Новак Джокович, който е напът да стане №1 в света. Преди да победи испанския матадор Рафаел Надал четири поредни пъти на финалите на престижните турнири в Индиан Уелс, Маями, Мадрид и Рим, Ноле спечели най-важния мач в кариерата си - този на кухненската маса. И по-точно този срещу глутена. Точно оттук започна походът на сръбската ракета към световния трон. А там Джокович може да се озове още след започващия в неделя турнир от Големия шлем "Ролан Гарос".

Новият живот на сръбския шампион започва на четвъртфиналите на Australian Open 2010, където негов съперник е французинът Жо Вилфред Цонга. Новак изостава с 1:2 в сетовете и е измъчван от страшни болки в стомаха. Напуска корта, за да повръща в тоалетната на комплекса. Завръща се, но силите вече са го напуснали и губи злощастно в петия сет.

През този ден Ноле разбира, че трябва да промени нещо в своето физическо състояние. Тогава е №3 в света - талантът му е безспорен, но са му необходими повече издръжливост и сила, за да може да се бори с Роджър Федерер и преди всичко с Рафа Надал. Установява проблема - клетъчна болест вследствие на липсващ ензим, и
наема диетолог, който да се грижи за неговия хранителен режим.

 

Игор Четойевич вади от менюто на Джокович традиционния хляб и тестените изделия и изготвя списък, в който соята и пилето, приготвени на пара, са основна храна. Заедно със сушито. И до днес, когато Новак планира състезателната си програма, най-голямото притеснение на неговия щаб си остава грижата да се намери подходящ хотел, който разполага с кухня, отговаряща на неговата диета. Така беше и в Рим.

 

Храненето е първата част от промяната. Сърбинът полага неимоверни усилия по време на тренировки, които му помогнаха да постигне от декември 2010 до днес своята
печеливша серия от 39 мача на три различни настилки.


Роденият в Белград тенисист страда от клетъчна болест, но й намери майстора
В материал за "Уол-стрийт Джърнъл" професорът по хранене и психология Дейвид Ливецки от университета в Корнел обяснява в какво точно се изразява безглутеиновата диета. "В организма на Джокович липсва специфичен ензим, което поражда т.нар. клетъчна болест.

Когато обаче от менюто се изключат храни, богати на белтъка глутен, организмът получава прилив от ментална енергия", анализира ситуацията професорът. "Има още един аспект на въпроса с глутена. Ако повярвате, че именно това е причината вашето неразположение, това се превръща в действителната причина", обяснява от психологическа гледна точка казуса Дейвид Ливецки.

"Това явление е наблюдавано в различни ситуации. Ако вярвате силно в тази причина, неизменно променяте поведението си в посока на лечението", обобщава специалистът. Така с отказа си от зърнените закуски сутрин, от бирата и от лицата Джокович промени изцяло своето поведение на корта. По този начин той намери противодействие на алергията, която го v мъчеше от дете, и вече е основен претендент за световния връх.

Шампионът: "Променяйки храненето, постигнах много повече на корта, коментира сърбинът. С диетолога ми Игор Четойевич открихме, че съм алергичен към глутена. И заради това се наложи да спра да ям пица, паста и хляб. Свалих няколко килограма, но решението се оказа правилно. В момента моите движения са много по-естествени и се чувствам по-освободен", казва сръбският тенисист.

ДЖАНИ ВАЛЕНТИ, "ГАДЗЕТА ДЕЛО СПОРТ"




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини