Хеттрикът на родния тенис е най-големият ни спортен дар за новата 2021-а



04-01-2021 12:07 | Tennis24.bg

И в най-смелите си детски мечти, вече с ракета в ръце и в юношеските си блянове като доста добър състезател, не съм и дръзвал да си помисля, че наш тенисист или тенисистка някога ще бъде обявен за „спортист на годината на България”. На България – страната на борците, щангистите, „златните момичета” в художествената гимнастика!

Камо ли пък такъв хеттрик – „Спортист № 1”, „Отбор на годината” и „Любимец на публиката”, всички от тениса!  Би ми звучало като в „Приказки от 1001 нощ”. Но в самия край на иначе злощастната, най-вече заради коронавируса, 2020-а година това стана РЕАЛНОСТ.

Чаровната и  изключително амбициозна Цветана Пиронкова напълно заслужено оглави с убедителна преднина от над 200 точки класацията на най-добрите българските спортисти, която бе „родена” през далечната вече 1958 г. в редакцията на тогавашния в. „Народен спорт”. Цвети направи едно наистина уникално завръщане на тенис корта след тригодишно отсъствие от него и ...майчинство.  Зарадва ни с невероятно представяне не къде и да е, а в „Големия шлем” – на Откритите първенства на САЩ и Франция. На „Флъшинг медоуз” тя си проби смело път до четвъртфиналите.  Там се размина с победа и над самата Серина Уилиямс. На „Ролан Гарос” в Париж грациозната пловдивчанка достигна до третия кръг.

Огромно признание за родния тенис е избирането от спортните ни журналисти за „Отбор на годината 2020-а”  на нашия тим за новата „Купа на Асоциацията на тенисистите професионалисти (АТП)”. Още са пред очите ми подвизите в далечна Австралия  на „великолепната ни петорка”, водена от Григор Димитров. Звездата и на световния тенис, асисистирана достойно от Димитър (Мико) Кузманов, Александър (Алекс) Лазаров, Адриан (Анди) Андреев и Александър Донски, победиха Молдова, надиграха „родината на тениса” Великобритания и просто изпуснаха белгийците.  ATP Cup в Сидни точно преди една година се превърна в триумф  за всички обичащи тениса в България.

В още една категория за 2020 г. тенисист е № 1. За „Любимец на публиката” бе избран Григор Димитров. Това вече не ме изненада, защото Гришо отдавна е фаворит на спортната публика у нас с многобройните си успешни изяви на международния корт.  Да припомним, че хасковлията е и двукратен „Спортист на годината” през 2014 и 2017 г.

Разбира се, подобно признание и у нас напълно заслужаваше още три десетиления по-рано „първата ни ластовичка” в световния тенис  Мануела Малеева, достигнала до  № 3 в ранглистата на WTA през 1985 г. непосредствено след легендите Мартина Навратилова и Крис Евърт- Лойд. Да, ама не! Тогава в ранните 80-е години на ХХ век  тенисът все още не беше олимпийски спорт, не можеше да носи медали и точки на социалистическа България и бе третиран като нещо второразрядно. Затова и Мануела се „добра” само до третото място в анкетата за „Спортист на годината” през 1984 г.?!

Хеттрикът ни сега е трижди по-ценен, защото бе постигнат през най-трудната в мирно време година не само за световния спорт, но и за почти цялото човечество. Победителите в класациите са „върхът на айсберга” на родния тенис.  „Айсберг” който за наша радост става все по-широк и солиден. В ход са редица интересни и новаторски проекти и програми (вкл. с международно участие), целящи още по-голямо масовизиране на тениса, привличане на все повече момчета и момичета към този тъй красив и полезен спорт, повишаване на майсторството на вече изявилите.  Какви усилия костваше на ръководителите на българския тенис, на треньори, съдии и състезатели да изпълнят, въпреки пандемията , до много голяма степен вътрешния ни състезателен календар! Тези успехи щяха да бъдат още по-значими, ако някои партньори на Българската федерация по тенис  - спонсори и рекламодатели, не се бяха оттеглили през 2020 г. от предварително поети ангажименти.  Да си дадем сметка и какви усилия бяха необходими от страна на БФ тенис, за да гледаме, при това с публика в „Арена Армеец” в самото навечерие на новия взрив от Covid-19, такъв висококачествен ATP Sofia Open турнир !

Така че индивидуалните успехи в класацията „Спортист на годината” през 2020 г. са плод и на системна работа, на сериозни колективни усилия.
На заслужените победители в класацията,  на приятелите на тениса и спорта в България  и на всички приятели от все сърце желая през 2021 г. крепко и ...”безкоронно” здраве, вяра и оптимизъм, че отново ще се върнем към любимите ни занимания и много повече поводи за усмивки и весело настроение!

Автор: Борислав КОСТУРКОВ

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини