Пиронкова е Спортист на годината, тенисът с куп награди



30-12-2020 17:00 | Tennis24.bg

Цветана Пиронкова е Спортист номер 1 за 2020 г. Цвети спечели убедително 63-тото издание на най-престижните награди в родния спорт „Спортист на годината на България", традиционно организирана от Нове АД Холдинг.82 журналисти от близо 40 медии определиха водещите спортисти и треньори за изминалата година. 

Пиронкова събра 732 т. На второ място е Едмонд Назарян (борба) с 525 т, а на трето Кубрат Пулев (бокс) - 259 т.

Уникално в рамките само на четири години двама тенисисти спечелиха наградата за най-добър спортист на България. През 2017 г. Григор Димитров спечели престижната награда. Така няма друг спорт в родината ни с подобни успехи в последните години. 

Още в началото на месец март Пиронкова обяви решението си отново да се състезава професионално, но завръщането ѝ на корта се забави с близо половин година заради пандемията с коронавирус. Още на първия турнир, на който участва – Откритото първенство на САЩ, Пиронкова направи фурор. Играейки със „защитен ранкинг", българката достигна до четвъртфиналите в Ню Йорк, където отстъпи пред бившата №1 Серина Уилямс (САЩ). Това беше първи турнир за Пиронкова от повече от 3 години насам (Уимбълдън 2017) и първи за нея като майка.

Няколко седмици след това Цвети взе участие и на Откритото първенство на Франция – „Ролан Гарос". Във френската столица тя игра благодарение на „уайлд кард", дадена ѝ от организаторите и със съдействието на президента на БФТ Стефан Цветков. Пиронкова достигна до третия кръг в турнира, а със спечелените точки от Ню Йорк и Париж се завърна като първа ракета на България.

Страхотното представяне на Цвети ѝ заслужи номинация в традиционните годишни класации на WTA. Българката бе сред четирите номинирани в раздел „Завръщане на годината".

За "Отбор на годината" бе определен тимът на България за "АТП къп" - Григор Димитров, Димитър Кузманов, Александър Лазаров, Александър Донски и Адриан Андреев. Те получиха общо 180 точки. Челната тройка се допълва от футболните отбори на ЦСКА (160 т.) и "Локомотив Пловдив" (90 т.).

България приключи надпреварата на престижната девета позиция в крайното класиране. В своята група „лъвовете" постигнаха знаменит успех над Великобритания, който беше изкован от Григор Димитров и Александър Лазаров с победата им на двойки в решаващия мач, както и такъв над Молдова. В последния кръг отстъпихме на Белгия, като в дуела Димитър Кузманов постигна знаменит успех с 6:0, 6:3 над Стив Дарси. Макар и да не прескочи групата си, отборът на България беше сред приятните изненади на турнира и заслужи сериозно медийно внимание от различни световни агенции.

За любимец на публиката в категорията „Вот на публиката" пък бе избран Григор Димитров.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини