Супер драма! Тийм направи невъзможното, за да е шампион в Големия шлем



14-09-2020 03:25 | Tennis24.bg

Доминик Тийм спечели първата си титла от турнири от Големия шлем. На финала на US Open, австриецът се наложи с 3:2 сета над Александър Зверев, в отделните части 2:6, 4:6, 6:4, 6:3, 7:6 (6) след 4 часа игра. Във финалния пети сет Зверев сервира за успеха при 5:3, но допусна спад. Във финалния тайбрек Тийм пропиля два мачбола, след което се наложи.

За австриеца това беше 4-то участие на финал в Големия шлем и първа титла. Той става първият от Стан Вавринка (2016), различен от Джокович, Надал и Федерер, който печели титла от Шлема.

В общите срещи Тийм вече води с 8-2 победи над Зверев. 

Очаквано или не, Зверев започна по-силно срещата и в първите два сета буквално помете Тийм на корта. Нещо повече, в третия сет германецът също първи проби и поведе с 2:1 гейма, като в този момент крайният успех изглеждаше неизбежен за него. Да, ама не. Тийм върна брейка за 2:2, а с късет такъв в десетия гейм отмъкна и сета – 6:4.

Четвъртата част беше решена от един пробив, дело на Тийм за 5:3, след което с гейм на 0 изравни резултата – 2:2 сета. Така срещата влезе във финален пети сет. В него още в първия гейм Тийм проби, възползвайки се от форхенд в аут на Зверев. Саша обаче не се предаде и веднага направи рибрейк, изравнявайки резултата.

В осмия гейм Зверев атакува яростно и проби за преднина 5:3, след което сервирайки за мача допусна връщане на пробива 5:4. Малко по-късно ролите се размениха и при 6:5 Тийм сервира за мача. Изненадващо или не, точно в този момент Тийм поиска физиотерапевт на корта за проблеми с бедрото на десния крак. Последва нов брейк, в който финалът влезе в тайбрек. В него Тийм пропусна два мачбола, но успя да се наложи с 8:6 точки.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини