Живот в изолация: Симона Халеп разказва от първо лице



23-04-2020 16:02 | Tennis24.bg

Докато войниците патрулират по улиците в Букурещ, шампионката от Уимбълдън Симона Халеп се приспособява към нов, различен темп на живот.

Румъния, в която живеят 21 млн. души, е в извънредно положение от 16-ти март, в опит да забави разпространението на коронавирус.
На хората над 65 годишна възраст им е забранено да излизат от домовете си, а на останалите е позволено само да ходят магазина или на работа, като трябва да предоставят писмо от работодателя си.

„Изобщо не съм излизала навън“, сподели пред CNN Sport Халеп.

„Определено съм човек, който приема тези неща много сериозно и се изнервям от тях. В Румъния извънредното положение се спазва много стриктно. По улиците има военни, не ни е позволено да напускаме домовете си“.

Халеп е родена на брега на Черно море в Констанца. През 2018 тя спечели „Ролан Гарос“ и се превърна в суперзвезда в Румъния.

Тя получи незабравимо посрещане миналата година, след като победи Серина Уилямс на финала на Уимбълдън. В Букурещ Халеп отпразнува трофея с още 30 000 привърженици, които я аплодираха на националния стадион. Тя дори получи своя собствена пощенска марка.

Медицинско оборудване
Халеп ясно осъзнава, че тенисът не е най-важното нещо в света в момента. В Румъния починалите от коронавирус са 498, а заразените 9 242 по данни от 22 април.

„Положението тук е тревожно“, коментира Халеп.

„Опитвам се да не гледам много телевизия и да не чета много по темата, но това, което научавам е тревожно. Предпочитам да се концентрирам в помощта и да помагам където мога“, каза Халеп, която дари медицинско оборудване на болници в Констанца и Букурещ миналия месец.

„Играя моята роля, като оставам у дома и се опитвам да мисля позитивно“.

„Сега можем само да мечтаем да играем в турнир от Големия шлем“
Халеп признава, че ѝ липсва женският тур, както и нейните колежки и надпреварите. Тя обаче не е оптимист относно подновяването на сезона и не очаква това да се случи скоро. Към момента всички професионални турнири са забранени до 13-ти юли. За първи път от Втората световна война Уимбълдън не се състоя, а „Ролам Гарос“ беше преместен от май за края на септември.

„Вярвам, че ако играем тенис през септември това ще означава, че сме победили и че заплахата от вируса вече не съществува. В момента можем само да мечтаем да играем на турнир от Големия шлем“.

Най-трудната част за Халеп е неяснотата.  
„Наистина е странно да не знаем кога ще можем отново да участваме по турнири. На каква настилка ще играем? В кои държави? В момента няма отговори на тези въпроси и е трудно да правим планове“.

Дълги нощи
Коронавирус пандемията промени изцяло ежедневието на Халеп. За първи път от години насам то не е свързано с ежедневни тренировки, пътувания за различни турнири, спонсорски ангажименти и медийни изяви. Носителката на две титли от турнири от Големия шлем сега си ляга късно и става късно, прави физически упражнения, готви, чете книги, гледа филми  и разговаря със семейството си.

„Определено е много странно да няма тенис в живота ми за толкова дълъг период от време. Най-дългият в кариерата ми до момента“.

Контузията в крака
Когато извънредното положение беше обявено в Румъния от президента Клаус Йоханис, Халеп беше в дома си в Букурещ и се възстановяваше от контузия в крака.

„Имах късмет в известен смисъл, защото ситуацията с коронавируса се разрази точно когато се възстановявах от травма в крака“, коментира Халеп, която започна силно сезона и достигна до полуфиналите на Australian Open.

„Това допълнително време ми позволи да отпусна необходимото време на крака ми да се възстанови без да се притеснявам, че ще пропусна много турнири. Поддържам контакт с моят фитнес треньор през цялото време, както и с треньорите ми. Не съм тренирала с ракета в ръката все още, но се надявам, че скоро и това ще бъде възможно, когато ограниченията започнат да отпадат“.

Десерт
Извънредното положение в Румъния наскоро беше удължено до средата на месец май. Също както всички останали, Халеп вече прави планове какво първо ще направи, когато се върне към нормалния начин на живот.

„Определено ще отида на ресторант и ще си поръчам любимия десерт“, сподели Халеп.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини