Упадък в американския тенис



09-05-2011 19:42 | Николай Драгиев

Поне две от най-великите тенис нации продължават да изпитват сериозно затруднение да продуцират качествени нови тенисисти.

От тази седмица няма нито един американец в топ 10 нито при жените, нито при мъжете. От създаването на класацията през 1973 година това е първият подобен случай.

Всичко това е вследствие на пропадането на Серина Уилямс до №19 в ранглистата при жените. Марди Фиш и Анди Родик пък се намират съответно на 11-о и 12-о място.

ВИЖТЕ РАНГЛИСТАТА!

Така американците не могат да намерят достойни заместници на невероятните шампиони, които имаха в близкото минало - Пийт Сампрас, Андре Агаси, Джим Къриър, а също Джими Конърс и Джон МакЕнроу.

Последната титла на Щатите е пълен и в турнирите от "Големия Шлем", поне при мъжете. За последно Анди Родик триумфира на US Open 2003. При задаващото се отказване на сестрите Уилямс пък, женският тенис може да изпадне дори в още по-сериозен колапс.

"И за тях ще дойде ново поколение," заяви Рафаел Надал. Родик има нужния потенциал да бъде в топ 10. Имат още Сам Куери, Джон Иснър и Харисън - това е новото поколение на техния тенис."

Частично от този проблем страда и друга тредиционна сила в тениса - Русия. Разбира се само при мъжете, тъй като при дамите рускините все още държат добри позиции, макар и не както преди няколко години.

Едва пет руснака има тази седмица в топ 100. Това са Михаил Южни, Дмитрий Турсунов, Теймураз Габашвили, Игор Куницин и Николай Давиденко.

Така въпреки огромните инвестиции в тениса, които правят тези нации, резултатите не идват. Подобно е положението и във Великобритания, където само Анди Мъри е в топ 100. На Острова дори се принуждават да натурализират съмнителни като качества състезатели, за да имат някакво представяне на международно ниво.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини