Феноменалният Джокович спря Краля на клея, шампион е в Мадрид (видео)



08-05-2011 22:00 | Николай Драгиев

Приказната серия на Новак Джокович продължава. Сърбинът спечели шеста поредна титла през 2011 година, след като надигра световния номер 1 Рафаел Надал със 7:5, 6:4 във финала на "Мастърс 1000" в Мадрид. Така той взе своята 34-а поредна победа във всички турнири и в същото време нанесе първо поражение на Надал на клей от 2009 година, измерено в 37 поредни победи за испанеца от тогава.

Това не е всичко. След титлата си в испанската столица има вероятност Джокович да оглави световната ранглиста в случай, че спечели "Мастърс 1000" в Рим, който ще се проведе през следващата седмица. За тази цел обаче Надал не трябва да стига полуфинал, което не е особено вероятно.

Победата на Джокович срещу Надал е особено ценна, тъй като е негова трета поредна срещу действащия лидер в ранглистата през 2011. Така Ноле скъси дистанцията и вече изостава с 10:16 в преките сблъсъци. Освен всичко той регистрира и първи успех над Рафа на червена настилка.

Джокович вече има 24 титли в кариерата си, 8 от тях в "Мастърс 1000" категория.

ТРИУМФЪТ НА НОЛЕ В СНИМКИ!

Джокович започна двубоя по невероятен начин. Той отрази две точки за пробив още в първия си сервис-гейм, след което на свой ред проби. Сърбинът продължи да доминира на корта с изумителния си бекхенд. Самият Надал необяснимо опитваше да търси грешки именно от бекхенда на Джокович, който традиционно е най-силния му удар.

Тази тактика на Надал се оказа грешна и той изоставаше с 0:4 и сервис на Джокович за 5-0. Световният номер 1 обаче се завърна в сета по начин, който само той умее. Той върна първия пробив по убедителен начин за 1:4. След това при 5:3 за Джокович и 30:0 сърбинът направи неочакван подарък на Надал, който бързо взе инициативата. Скоро резултатът бе 5:5.

Джокера не се стресира и от публиката, която мощно подкрепяше своя любимец. Той поведе с 6:5 и дръпна с 40:0 при сервис на Надал. А оттам връщане назад не бе възможно дори за Краля на клея.

Надал опита да промени бързо негативната ситуация на корта и сякаш втория сет тръгна с негов превес. Той проби още в първия гейм. При това в течение на гейма направи изумителен "хот-дог" лоб, който в следващите дни ще е едно от най-популярните събития в Youtube.

Джокович много бързо върна пробива и поведе с 2:1. Тук накъде разликата между двамата ставаше все по-видна, тъй като Надал се мъчеше да печели своите точки, по необичаен за него начин. Джокович пък заигра все по-освободено.

Въпреки това Надал успяваше да поддържа резултата до 4:4. При този резултат Джокович измъкна ситуация от 30:30 и поведе с 5:4. Последваха три мачбола в подаването на Надал и след втория Ноле вдигна триумфално ръце.

Така Новак Джокович продължава изумителното си представяне. Последната загуба на сърбина датира от ноември, когато отстъпи на Роджър Федерер в Лондон.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини