Мария Шарапова: рускинята с несломимия дух и страст към тениса



29-02-2020 13:44 | Tennis24.bg

"Искам да приключа тази глава от живота си, както ми се иска. По моите условия и правила. Със собствения си глас. Затова толкова здраво се борих за истината."

С тези думи в началото на 2017 г. Мария Шарапова изрази вълнението си при завръщането на корта след изтърпяването на наказанието за употреба на допинг. Близо три години по-късно рускинята обяви, че се отказва от тениса, като го направи с послание в модните издания "Вог" и "Венити феър". По нейните правила и условия.

За 18 години в професионалния спорт носителката на пет титли от Големия шлем премина през възходи и спадове, които я изградиха като личност с огромно влияние. Обичана и недолюбвана, Шарапова остави голяма следа в тениса, а успехите извън корта и отношението ѝ към бизнеса и модата накараха всички да говорят за нея.

Пътят към върха на тениса

Шарапова е родена на 19 април 1987 г. в Няган, като близостта с Чернобил и трагедията с атомната електроцентрала година по-рано кара семейството ѝ да се премести в Сочи. Когато е на шест, рускинята заминава с баща си за Флорида.

"Кацнахме на летището с баща ми, който имаше 700 долара в джоба си. Идвахме от Москва с мисията да намерим тенис академията във Флорида, защото той беше чел в списанията, че това е мястото, където развиват тенис таланти", казва Шарапова в интервю за Си Ен Ен.

В САЩ Шарапова прави голяма крачка към кариера в тениса, като привлича вниманието отрано. На 11 години тя подписва спонсорски договори с "Найки" и IMG, а на 14 дебютира в първия си турнир при професионалистите.

Устремът в ранните години продължава с първа титла в шлема през 2004 г. 17-годишното момиче изненадва всички на "Уимбълдън" и приковава погледите към себе си с очаквания да бъде следващата голяма звезда в тениса. До 21 години тя печели три титли от турнирите в голямата четворка, а забележителни са триумфите на "Ролан Гарос" през 2012 и 2014 г., тъй като клеят дълго време е най-голямото предизвикателство за Шарапова.

Рускинята остави следа с непримиримия си дух и устойчивата психика, която често ѝ носеше успехи и я измъкваше от трудни моменти в мачовете. В професионалната си кариера Шарапова спечели 36 титли при жените, взе сребърен медал от олимпийските игри през 2012 г. и 21 седмици беше на първо място в ранглистата. От наградните фондове в турнирите тя заслужи близо 39 милиона долара, като победи в 78% от двубоите си.

Пътят на рускинята в тениса се запомни с голямото съперничество срещу Серена Уилямс. Американката се оказваше непреодолимо препятствие за Шарапова, която загуби последните 19 сблъсъка и записа едва две победи в 22 мача между двете.

Искрите между Уилямс и Шарапова бяха неразделна част от отношенията им. Масло в огъня наля рускинята, която в своята автобиография заяви, че е била мразена от американката след загубата на "Уимбълдън" през 2004 г.

"Слабото дете я победи въпреки всички залози. Мразеше ме, защото я видях да плаче. Тя никога не ми прости", пише в част от автобиографията на Шарапова.

В отговора си Уилямс заяви, че много пъти е плаката в съблекалнята след загуба. "Нямам лоши чувства към нея, но съм малко разочарована да го прочета в книгата. Като фен, исках да я прочета и бях изненадана, тъй като бях много щастлива за нея. Не очаквах да чета книга за мен."

Допинг скандалът, проблемите и вдъхновението

Освен с успехи името на Шарапова се свърза с допинг скандала в началото на 2016 г. Случаят беше голям удар по градения с години имидж на рускинята.

На пресконференция в Лос Анджелис Шарапова обяви, че е дала положителна проба за употреба на веществото мелдоний. Медикаментът влезе в забранения списък от началото на 2016 г., като рускинята обясни, че не е проследила информация от Световната антидопингова агенция. Веществото помага при нарушено кръвообращение в мускулите и прави организма по-издръжлив при физическо натоварване.

Шарапова изтъкна, че от 2006 г. приема медикамента под лекарско предписание. Първоначално тя получи двегодишно наказание, но Спортният арбитражен съд в Лозана намали забраната на 15 месеца. "Направих огромна грешка. Не искам да приключвам кариерата си по този начин. Надявам се, че ще получа шанс да играя този спорт отново."

Рускинята беше изправена до стената, но получи своя шанс и се завърна през 2017 г. След това обаче нищо не беше както преди. Тя загуби доверието на част от спонсорите си, а светът на тениса се разедини около завръщането й в игра.

"Американ Експрес", "Ейвън" и "Таг Хойър" разтрогнаха спонсорските си договори с Шарапова, докато параметрите на тези с "Найки", "Хед", "Евиан" и "Порше" бяха сериозно намалени по време на отсъствието ѝ от тениса.

Проблемите в рамото, които рускинята отдавна изпитваше, допринесоха в решението за отказване. Въпреки трудностите обаче с борбеността си рускинята беше вдъхновение за мнозина.

"Тя е невероятен боец. Показа силата и желанието за преодолее всички препятствия, които имаше с контузии и операции, се завърна на корта на желаното ниво. Вдъхновяващо е да видим какво съзнание на шампион притежава. Съжалявам, че трябва да приключи с контузия, но в същото време тя имаше фантастична кариера и може да бъде горда от себе си", каза водачът в ранглистата при мъжете Новак Джокович след новината за отказването на Шарапова.

Любовта към модата и бизнес империята

С дейността си извън корта Шарапова остави значима следа в света на бизнеса. Любовта ѝ към модата я отведе към нови хоризонти, които рускинята използва, за да разшири влиянието си.

Най-голямата сделка за Шарапова е спонсорският договор с "Найки", като компанията за производство на спортни стоки плащаше по 70 милиона долара в продължение на осем години. По време на професионалната си кариера Шарапова се обвърза още с "Порше", "Евиан", "Таг Хойър, "Хед","Ейвън" и други.

Рускинята успя да трансформира популярността си в продукти на пазара. Нейни са козметичната серия и бонбони "Шугарпова", както и линията масла за защита от слънцето "Шугаргууп". Нюхът на Шарапова към бизнеса я изкачи към върха по приходи при жените в тениса, като "Форбс" оценява общото й състояние на стойност 325 милиона долара. Тя отстъпва единствено на Серена Уилямс (350 милиона долара).

Автор: Велко Топалски, Dnevnik.bg

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини