Джокович срещу Тийм в първия голям финал за сезона



01-02-2020 22:27 | Станко Димов

Новак Джокович ще се изправи срещу Доминик Тийм в големия финал на Откритото първенство на Австралия. В неделя двамата ще се срещнат на корта за 11-ти път, като до момента сърбинът има предимство в преките дуели и води с 6-4 победи. При победа Джокович ще вдигне за рекорден 8-ми път трофея от Мелбърн и ще събере 17 титли от Големия шлем, доближавайки се максимално близо до Роджър Федерер (20) и Рафаел Надал (19).
И макар Тийм да спечели 4 от последните 5 сблъсъка с Новак, победа над сърбина в Мелбърн е екстремно трудна задача.

„Спечелих повечето от последните ни двубои, но не мисля, че за него това има някакво значение. Той се чувства в комфортната си зона тук. От много, много години насам Джокович играе най-добрия си тенис в Австралия. Вълнувам се, че успях да стигна до финала“, коментира Тийм.

„Всичко, което мога да направя е да играя най-добрия си тенис и да се опитам да повторя представянето си от някои от последните ни двубои“.

Залогът за Джокович ще бъде огромен. Освен, че може да стане едва третия тенисист, печелил турнир от Шлема 8 или повече пъти (Надал има 12 триумфа на „Ролан Гарос“, а Федерер 8 на Уимбълдън), при успех в неделя Новак ще се върне и на първото място в ранглистата. Джокович, който никога не е губил на полуфинал или финал на Australian Open (15-0) е наясно, че му предстои сериозно препятствие.

„Доминик ме победи при последния ни мач на финалите на АТП в Лондон. Преди няколко дни успя да спечели тук срещу Рафа в един страхотен двубой. Той определено е сред най-добрите в света и заслужава да бъде на финала в Мелбърн. Изглежда е подобрил значително играта си на твърди кортове, защото в началото на кариерата си предпочиташе повече да играе на бавни настилки“, коментира Джокович.

Миналата година Тийм спечели три от петте си титли на твърди кортове, в това число и Мастърс 1000 в Индиън Уелс. Ако спечели в неделя австриецът ще стане едва вторият, който успява да победи Рафаел Надал и Новак Джокович в един турнир от Големия шлем (след Стан Вавринка Australian Open 2014).

„Трябва да запазя баланса в играта си, но също така трябва и да рискувам. Това е много тънка линия. В последния ни мач в Лондон се справих перфектно с тази задача. Със сигурност той е фаворитът. Той има 7 титли тук, никога не е губил на финал в Мелбърн. Аз също се чувствам добре на корта, играя страхотен тенис и ще се опитам да покажа най-доброто от себе си в неделя“, коментира Тийм.

За Джокович това ще бъде 26-ти финал в турнир от Големия шлем (16-9), докато Тийм ще излезе на подобен финал за едва трети път, след като в последните две години губи от Рафаел Надал в двубоя за трофея на „Ролан Гарос“. При победа утре австриецът ще се изкачи до рекордното за него 3-то място в ранглистата.

„Въпрос на време е той да спечели първата си титла от Големия шлем. Той определено притежава качествата да го направи. Вече има и достатъчно опит. През последните 12 месеца той прогресира много на твърди кортове, няма съмнения в това, резултатите го показват“, каза Джокович относно съперника си в неделния финал.  

От началото на годината сърбинът няма загуба. Той спечели всичките си 6 двубоя на единично на новия отборен турнир ATP Cup, а също записа и 6 победи на Australian Open преди финала в неделя.

„Доволен съм от начина, по който се чувствам и играя. Направих отлична подготовка за Мелбърн, дойдох тук позитивно настроен и изпълнен с енергия. През целия турнир загубих само един сет“, сподели още Джокович.

Големият финал в Мелбърн започва в неделя в 10:30 часа.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини