Циципас подчини Федерер, приказката продължава



16-11-2019 18:11 | Николай Драганов

Стефанос Циципас постигна една от най-големите победи в кариерата си, надигравайки с 6:3, 6:4 Роджър Федерер в полуфинален сблъсък от финалите на ATP в Лондон.


По този начин гръцкият тенисист се класира на финал в дебютното си участие в надпреварата, която събира осемте най-добри играчи през сезона.


Победата беше втора за Циципас от четири мача срещу Федерер. В груповата фаза той надигра действащия шампион Александър Зверев, както и финалиста от US Open Данийл Медведев. Финалът в Лондон е най-значимият в неговата кариера досега. 


Циципас ще спори за титлата с победителя от сблъсъка между Доминик Тийм и Александър Зверев. Ако успее да триумфира, той ще занесе у дома най-голямата си титла и общо четвърта в кариерата му. 


Младият грък изигра много добър двубой, но може да благодари сериозно и на факта, че неговият съперник далеч не успя да повтори играта си от двубоя срещу Новак Джокович.


Швейцарецът допусна ранен пробив още в първия си гейм от първата точка, която се откри пред Циципас, след като преди това беше спасил един брейкбол в своя сервис гейм.


До края на първата част Федерер пропиля общо шест точки за пробив без да успее нито веднъж да вземе подаването на съперника си. Особено впечатляващо се представи Циципас в седмия гейм, в който изостана с 0:40, но въпреки това оцеля. В деветия пък освен два брейкбола той не се притесни от пропуснатите шест сетбола, преди да успее да се наложи.


Федерер взе първото си подаване във втората част, но загуби второто на 0 и набързо изостана с пробив. Този път Маестрото успя да се върне в частта, на свой ред стигна до 0:40 и макар да пропусна трите поредни брейкбола отново, при четвъртия в този гейм все пак взе подаването на Циципас за първи и единствен път в мача.


Радостта му обаче не трая дълго, тъй като в още следващия гейм Циципас реализира втори пробив в сета и трети в мача, измъквайки дълъг гейм, преминал през няколко равенства и две предимства за Федерер.


До края на двубоя Циципас успя да задържи подаването си, включително след като се измъкна от ситуация 15:40 в последния гейм. Федерер пропусна и двете точки за пробив, като в крайна сметка успя да пробие само веднъж от 12 опита в мача. Това се равнява на 8% успеваемост, като за сравнение Циципас има 75% успеваемост по този показател в мача - 3 пробива от 4 брейкбола. 

 

Мачът пък беше затворен от Циципас с ас по диагонала за съжаление на феновете на швейцареца по трибуните, които както винаги бяха мнозинство. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини