Ролята на изкуствения интелект в тениса



19-07-2019 15:20 | Tennis24.bg

Освен че е едно от най-важните събития в света на тениса, Уимбълдън е и сред най-технологично напредналите тенис турнири.

Тази година бе поредната кулминация за дългогодишното партньорство между Уимбълдън и тех гиганта IBM, който от десетилетия развива изкуствен интелект наречен Watson. Използван в редица сфери, Watson притежава разнообразие от функции, като една от тях, която навлезе през последните години в тениса, се нарича "Keys to the Match" ("Ключови моменти в мача").

Всеки любител на тениса знае, че в този спорт всяко едно движение на топката и играчите се записва и в последствие превръща в статистика. Технологията на IBM извежда тази отчетност до едно много високо ниво. Сред данните, които се включват в "Keys to the Match" са броя на ударите по топката, времетраенето на разиграванията, както и успеваемостта на сервисите.

Използвайки тези статистики, но и много други, "интелектът" на IBM може дори да предвиди победителя от мача, като колкото повече пъти са срещали двамата тенисисти (т.е. има повече данни за техните двубои), толкова по-точна е прогнозата. На всичкото отгоре тази информация е достъпна за всеки фен на тениса, който инсталира приложението на Уимбълдън. От друга страна, подобно детайлно анализиране на мача е незаменима помощ за играчите и техните треньори, които могат да анализират детайлно всяко движение на тенисиста и противника.

Най-интересните моменти

Изкуственият интелект на IBM намира приложение и в медийното отразяване на турнира. Технологията на Watson разпознава ключови моменти от мачовете, като за целта анализира реакциите на играчите, възгласите на публиката и дори момента, в който ракетата прави контакт с топката.

Чрез първите два елемента, Watson "разбира", че дадена ситуация е била интересна и заслужава място в клиповете с избрани моменти от двубоя.

Високочувствителни микрофони, които записват точния момент, в който се получава контактът между ракетата и топката пък позволяват на изкуствения интелект да "изреже" интересния кадър, максимално близо до неговата кулминация.

И макар да говорим за изкуствен интелект и автоматизация, IBM разполага с екип от 180 човека, които работят с Watson по време на турнира Уимбълдън.

AI отвъд тениса

Това разбира се не е единственият пример за употребата на AI в спортната индустрия. Технологиите на IBM се използват и по време на US Open, а редица други компании и спортове също се обръщат към изкуствения интелект с различни цели.

Подобно на статистиките за тенис мачовете, феновете на американския футбол също имат достъп до голяма база с данни за двубоите от NFL, като там технологията се предоставя от Amazon.

Преди броени дни AI за пореден път демонстрира ролята си и в покера, като AI под името Pluribus и създаден в партньорство между Facebook и Университета Карнеги победи в играта на карти екип от шестима професионални покер играчи.

По темата за мястото на изкуствения интелект в ежедневието ни неведнъж се изказвала един от най-добрите покер играчи сред жените-Лив Боере, която е и дипломиран астрофизик. Призивът на Боере е да се подхожда внимателно към разработката на AI, за да се гарантира, че този вид технология ще бъде използвана за добро.

Играещият в NBA Сакраменто Кингс от години използва чат-бот, с който феновете на отбора могат да си комуникират на различни теми-от игрова статистика до историят на тима.

Други употреби в тениса

Връщайки се на тениса, изкуственият интелект далеч не е новост в този спорт.

Т. нар. “ястребово око”, което се използва в тениса от повече от десетилетие, също разчита на компютри, за да допълни човешката експертиза.

Началото на годината пък учени от Технологичния университет в Куинсланд, Австралия, обявиха, че са разработили изкуствен интелект, който може да предвиди къде ще удари топката. Създателите на програмата са анализирали играта на Федерер, Джокович и Надал по време на Аустрелиън оупън 2012, като са използвали именно кадри от Hawk Eye системата. Представител на екипа учени сподели, че най-трудно за изкуствения интелект е било да предвиди играта на Роджър Федерер, който е показал най-гъвкава игра.

Изкуственият интелект може да намери приложение и в съдийството, като преди две години французин изобрети устройство, което използва AI за да отсъжда дали топката е попаднала “вън” или “вътре”, а също така предоставя и статистика за направените удари. Миналата година машинката, която се казва “In/Out”, донесе на изобретателя си Грегъри Гентил наградата за иновации на Асоциацията на тенис индустрията.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини