Уилямс или Осака - кой ще пренапише историята? (превю)



08-09-2018 11:16 | Николай Драганов

Малко след 23:00 часа българско време в съботната вечер Серина Уилямс и Наоми Осака ще излязат една срещу друга в битката за титлата от US Open 2018 при жените.

 

Каквото и да бъде развитието на този двубой, едно е ясно - едва от двете тенисистки ще запише своето име в историята по различен, но изключително значим за себе си и родината си начин. 


За Серина Уилямс това ще бъде 31-ви финал в Големия шлем, като само два спечелени сета я делят от рекорда на Маргарет Корт за 24 титли, поставен преди 45 години от австралийката именно в Ню Йорк, където е спечелена последната ѝ титла. Трофеите на Корт обаче са разделени в Откритата ера и преди нея.


Само преди няколко месеца Серина вече направи неуспешен опит да изравни рекорда на Корт, като се класира на финал и на Уимбълдън, но го загуби за сметка на Ангелик Кербер. Серина Уилямс е шесткратна шампионка от Откритото първенство на САЩ, като печели титлите през 1999, 2002, 2008, 2012, 2013 и 2014-та година. 


Постижението на американката в Ню Йорк и Лондон е още по-забележително с оглед факта, че преди точно около 12 месеца, тя даде живот на първото си дете. По пътя към финала тази вечер, 36-годишната Серина изгуби едва един сет, а в битката за титлата ще се изправи срещу 20-годишната Наоми Осака, която не крие, че Серина е идолът ѝ. 


До този момент Серина и Наоми са се срещали веднъж в кариерите си - по-рано през тази година на старта на турнира в Маями, когато японката успя да стигне до чиста победа. Малко преди това Осака беше спечелила турнира в Индиън Уелс, превръщайки се в първата представителка на Япония, която вдига трофей от толкова висок ранг.


Осака е и първата японка, която се класира на финал за турнир от Големия шлем при жените, а ако успее да стигне до победата ще стана първият представител на Япония - независимо дали мъж или жена - който печели трофей от Голямата четворка.


По-рано през тази година Осака беше попитана кои са хората, които я вдъхновят, а японката отвърна: "Майка ми, определено. Сестра ми. И разбира се - Серина. Също и Бионсе. В този ред. Серина е основната причина, поради която започнах да играя тенис. Гледала съм я толкова много пъти по телевизията и стисках палци за нея. Ще трябва да се справя с мисълта, че сега ще играя срещу нея и да се опитам да приема, че това е просто един съперник - това не беше лесно (в Маями). Понякога, когато съм в трудна позиция, когато сервирам, се питам - какво ли би направила Серина".

 

По пътя към финалния двубой Серина Уилямс победи последователно Магда Линет, Карина Витхьоф, сестра си Винъс, Кая Канепи, Каролина Плишкова и Анастасия Севастова, като единствено Канепи успя да и вземе сет. 


Осака от своя страна се справи с Лаура Зигмунд, Юлия Глушко, Аляксандра Саснович, Арина Сабаленка, Леся Цуренко и Мадисън Кийс, като също изгуби само един сет - на осминафиналите срещу Сабаленка. 

 

Очаквано букмейкърите определят Серина Уилямс за фаворит в съботния финал. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини