Тийм стигна втори поред финал в Мадрид



12-05-2018 18:56 | Tennis24.bg

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

Седмият в света Доминик Тийм се разправи с 6:4, 6:2 с Кевин Андерсън за час и половина игра и стигна втори пореден финал на Откритото първенство на Мадрид (7,191 млн.евро награден фонд). Съперника му за евентуална десета кариерна титла определят довечера Александър Зверев (Гер) и канадският квалификант и сензация на турнира Денис Шаповалов, и двамата с руски корени. Шампионът утре (17 ч) прибира 1000 точки за ранглистата на АТП и премия от 1 190 490 евро. срещу 600 и 583 725.

Доминик се възстанови от контузия в глезена, спечели турнира в Буенос Айрес и само Рафаел Надал го спря на червено на четвъртфиналите в Монте Карло и Барселона. Тийм му го върна тъпкано в събота, като го лиши от шанса за 6-а титла тук, загуба на лидерството в ранглистата и спря уникалния му рекорд от поредни спечелени сетове до 50. Точно преди година двамата най-силни тенисисти на клей играха впечатляващ финал, спечелен от Надал.

Кевин можеше да загуби най-силното си оръжие – добрия сервис още на старта, но удържа. Доминик все пак го проби за 3:1, поведе 5:3, но със слабо подаване и грешки от прибързване за малко да си усложни играта. 24-годишният австриец отрази 3 възможности за пробив и спечели частта за 55 минути.

Въпреки, че не останаха испански тенисисти в последните 2 турнирни дни, близо 10 000 зрители уважиха полуфинала на централния корт „Маноло Сантана“, останал на 25% непълен. Емоциите, ентусиазма и многобройните подвиквания от мачовете на Надал липсваха. Хората възпитано аплодираха някои добри разигравания, особено размяна на къси топки на мрежата.  

Тийм поведе с 2:0 с пробив в първия гейм след сбърка воле и двойна грешка от Андерсон.

203-сантиметровият гигант от Йоханесбург опитваше да избутва съперника 2-3 метра зад линията с мощни сервиси, бекхенд с 2 ръце и някоя атака на мрежата, самоокуражаваше се. Доминик връщаше и го изморяваше по целия корт, принуди го да бърка и с нов пробив за 4:1 проправи път към поредния опит за завоюване на трофея тук.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини