Черен петък за Рафа - губи мач, световно лидерство и рекорд



11-05-2018 20:29 | Tennis24.bg

Златка Замова, кореспондент на Tennis24.bg в Мадрид

24-годишният Доминик Тийм хвърли сензацията на Откритото първенство на Мадрид като изхвърли 5-кратния шампион и защитаващ титла Рафаел Надал със 7:5, 6:4 на централния корт „Маноло Сантана“. Петъкът се оказа черен за испанеца, който заради незащитени точки сдаде лидерството в световната ранглиста на най-големия си съперник Роджър Федерер, който за капак пропуска целия сезон на червено.  

Първият сет тръгна тактически и от двамата, в стремеж за умело използване на силните страни и много качество подобно на миналогодишния финал тук. Доминик имаше шанс за пробив още на старта, париран от Рафа. В петия гейм австриецът забърза и заостри играта със смяна на посоката на атаките си, принуждавайки 5-кратния шампион да греши, а в седмия се възползва от колебливия му първи сервис и проби.

Доминик бе на 2 точки от успех при 5:3 и ответен сервис, когато двойката направи най-готината точка – размяна на удари по целия корт, къси топки и волета. Рафа се измъкна със смач, изравни 5:5 с пробив и подарък двойна грешка.

Последва мощна игра в защита от Тийм, извадил невъзможни топки и принудил Рафаел да греши. 31-годишният левичар от Майорка загуби повторно подаването си, сдаде първи сет в Мадрид от 2 години (след ас на Тийм) и спря рекорда си до 50 спечелени поредни сета (в 21 мача) за историята (Джон Макенроу има 49 на килим от 1984 година).     
 
Втората част Надал сякаш загуби увереност и мощ. Доминик проби подаването му при третия си шанс, поведе 3:1 и ставаше все по-агресивен. Световният лидер обаче възкръсна със защита и упоритост, върна пробив (3:3), но отново загуби подаването си. Точно тогава трите светлинни табла в 12-хилядния корт изненадващо угаснаха, съдията не съобщаваше резултата, публиката стана нетърпелива... При включването им Тийм водеше 5:3 и стигна до мачбол, който изпусна с бекхенд ретур в аут. Седмият в света австриец заби убедително втория с форхенд по правата, затваряйки мача за 2 часа.



Доминик бе последният, победил „краля на червено“ на любимата му настилка – на четвъртфиналите в Рим преди година, дни след като бе загубил драматично финала в Мадрид. Двамата могат да се срещнат пак в Топ 8 в Рим.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини