Дел Потро извървя успешно първата стъпка към върха



Дел Потро извървя успешно първата стъпка към върха
Свързани новини
Свързани играчи
Тагове
04-03-2011 16:58 | Станко Димов

Преди малко повече от година един младеж от Аржентина сякаш имаше световния тенис в краката си. Хуан Мартин Дел Потро постигна втората най-дълга серия за тийнейджър в Оупън ерата на тениса - 23 поредни победи. Повече от него има само Рафаел Надал. И въпреки, че беше само на 20 години, Дел Потро спечели и първата си голяма титла - US Open 2009.

 

В края на същата година той достигна до финал на заключителния Мастърс и завърши годината с общо 7 титли. Вкопчи се сериозно в Топ 5 на ранглистата, като за кратко дори стигна и до четвъртата позиция.

 

Сезон 2010 започна за Дел Потро с три неочаквано трудни победи на Australian Open, последвани от загуба в пет сета. След това всичко тръгна наопаки. Младежът от Тандил получи контузия в китката на дясната си ръка, а последвалата рехабилитация не доведе до желаните резултати. И вместо да се върне на корта, през май миналата година Дел Потро бе принуден да се подложи на операция, за да може един ден отново да се върне на корта.

 

Дългоочакваното завръщане се състоя в края на сезона, но и то не бе никак обнадеждаващо за аржентинеца. Загуби в два сета на турнирите в Банкок и Токио принудиха Дел Потро да си вземе почивка до края на годината.

 

От началото на 2011-та обаче аржентинецът започна крачка по крачка да възвръща формата си. След турнира в Австралия Дел Потро се насочи към Северна Америка, където загатна за прогреса си. Първо в Сан Хосе Хуан игра полуфинал. Последва нов полуфинал, само че в Мемфис и титла в Делрей Бийч. Триумфът във Флорида дойде 18 месеца след последния трофей на Дел Потро - US Open 2009.

 

Впечатляващ бе и начинът, по който Дел Потро се поздрави с успеха. Той надви топ играч като Марди Фиш, при това губейки само 6 гейма и срещу Янко Типсаревич. Добрите новини за Дел Потро не спират до тук. Преди турнира в Сан Хосе аржентинецът беше номер 484 в света. След двата полуфинала и трофея от Делрей Бийч аржентинецът се завърна в Топ 100 - номер 89. До края на годината Дел Потро няма да защитава нито една точка, което ясно говори, че прогресът в ранглистата със сигурност ще продължава.

 

През 2005-та година Дел Потро беше най-младият състезател в Топ 200 - едва на 17 години. През 2006-та бе най-младият в Топ 100 - на 18, след това в Топ 50 - на 17 и в Топ 10 на 20 години. До момента той редовно играеше с по-големи от него на години съперници. Сега вече Хуан навлиза във възраст, в която има всички предпоставки да бележи сериозни успехи.

 

"Моята основна цел в момента е да подобрявам играта си с всеки изминал ден. Преди две години се целех в първото място в ранглистата. Сега не знам дали тази цел някога ще бъде достижима за мен, защото не знам до каква степен ще мога да развия играта си", коментира Дел Потро след триумфа в Делрей Бийч.

 

На този етап изглежда, че Дел Потро скоро ще се завърне в Топ 20. Възходът му започна в Северна Америка и може би ще завърши отново там, в Ню Йорк...

 

Мариан Бевис, колумнист




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини