Сезонът на клей не се очертава толкова лесен за Рафаел Надал, колкото бе през 2010-та година



01-03-2011 17:27 | Станко Димов

Въпреки, че до началото на сезона на клей в Европа има месец и половина, ще бъде трудно да предположим, че Рафа Надал ще повтори пътя си от 2010-та година, когато спечели последователно турнирите в Монте Карло, Рим, Мадрид, след което и „Ролан Гарос”. Не ме разбирайте погрешно – "Краля на клея" отново ще бъде главен фаворит във всяка една от тези надпревари. Тази година обаче Новак Джокович, Роджър Федерер, Хуан Мартин Дел Потро, Николас Алмагро и Давид Ферер могат да му създадат далеч повече главоболия.

 

Ако се върнем назад във времето, през 2009-та година на полуфиналния мач между Джокович и Надал в Мадрид ще кажем, че тогава сърбинът изигра мача на живота си на клей срещу Рафа. Двубоят продължи около 4 часа и бе спечелен от Надал с 3:6, 7:6 (5), 7:6 (9), при това след като испанецът спаси два мачбола. Какво обаче се случи след тази епична битка? Надал получи сериозни проблеми с колената, заради които пропусна Уимбълдън, а Джокович сякаш така и не успя в опитите си да намери най-добрата си физическа форма.


След този период обаче и двамата подобриха играта си значително. Ноле, който преди дни спечели турнира в Дубай след победа на финала над Роджър Федерер, прати сериозно послание към Надал и първото му място в ранглистата. Ясно е, че Рафа ще бъде поставен под напрежение да защити всичките тези точки, които спечели през миналата година. Ясно е обаче и това, че главната цел на Надал в сезона на клей ще бъде титлата от „Ролан Гарос”, а през годините испанецът многократно доказа, че умее да се справя с напрежението.


Ако Ноле и Надал определят „Ролан Гарос” за свой приоритет и ако преди това сърбинът победи испанеца в Монте Карло или Мадрид, то тогава част от увереността на Рафа на „Ролан Гарос”, ще се изпари. Сили да се справи с Рафа на клей има и Роджър Федерер, но за тази цел швейцарецът ще трябва да намери най-добрата си форма. Малко по-малко в познатата си форма навлиза и Хуан Мартин Дел Потро. Аржентинецът е един от малкото в света, който може да вземе сет на Надал на клей, благодарение на енергията си.


Шанс да постави Рафа под напрежение ще има и Давид Ферер, който го победи на ¼-финалите на Australian Open. В този ред на мисли трябва да отбележим, че Надал няма да бъде този играч, който отстъпи в Мелбърн. Да не забравяме и Николас Алмагро, който игра 3 поредни финала в Южна Америка, като спечели в два от случаите.


Ще бъде много интересно да видим Рафа Надал на турнирите в Индиън Уелс и Маями и по точно да разберем в каква точно форма е испанецът.  Ако той спечели някоя от тези надпревари ще получи огромна доза увереност, която може да го направи непобедим в сезона на клей. Ако обаче Надал отпадне в Индиън Уелс и Маями преди полуфиналите, то това ще породи много въпроси, въпреки, че няма да става въпрос за турнири на клей. Както и да е, ако обичате тениса на клей не пропускайте предстоящите битки в Европа, защото сега обещават да бъдат по-интересни от всякога.

 

Грегори Ланзенбърг, колумнист




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини