Безкрайният шампион



19-02-2018 13:45 | Станко Димов

На 36-годишна възраст, Роджър Федерер започна своята 303-а седмица като №1 в света, след повече от 14 години пауза, откакто оглави ранглистата за първи път.

Малцина биха могли да предскажат това постижение, след като през февруари 2016 Федерер се подложи на операция на коляното.

За последно той беше №1 в ранглистата на АТП на 4-и ноември 2012, което прави разлика от 5 години и 106 дни рекордна. Само преди 13 месеца, когато се върна на корта след възстановяване от контузия, Федерер заемаше 17-о място в класацията. Още преди няколко години швейцарецът загатна, че за да остане максимално дълго на конкурентно ниво, ще трябва да изготви умно програмата си, както и да развие допълнително невероятната си работна култура. Неговият отбор – Северин Люти, с когото работи от 2008-а и бившият №3 в света Иван Любичич, му помогнаха в това начинание.  

Днес, в своя 21-и сезон сред професионалистите, с 97 спечелени титли зад гърба си, Федерер подобри постижението на Андре Агаси (33) и стана най-възрастният №1 в света. По този начин той даде вдъхновение на всички, независимо от тяхната възраст, които се стремят да постигнат цел. От първия път, когато стана №1 преди 14 години и 17 дни, той предефинира какво означава да бъдеш велик спортист, не просто тенисист от най-високо ниво.

След като спечели 20-ата си титла от Големия шлем миналия месец на Australian Open, Федерер загатна защо продължава да играе тенис. „Виждам, че родителите ми (Робърт и Линет) са невероятно горди и щастливи, че продължавам да го правя. Те се наслаждават на пътуванията по турнири. А това ме прави щастлив и ме мотивира да играя добре.

Разбира се, съпругата ми Мирка, която прави всичко това възможно. Без нейната подкрепа отдавна нямаше щях да съм приключил с тениса. Преди няколко години имахме откровен разговор с нея по темата – дали е щастлива да продължи да го прави или не. Радвам се, че тя е неверен мотиватор, че е готова да поеме това огромно натоварване с  децата…Този живот нямаше да се случи, ако тя беше казала „Не“.

Какво следва за Федерер, който има 9 титли от последните 10 участия на финали и спечелени общо 97 трофея и 1144 двубоя? В състояние ли ще бъде да задмине постижението на Джими Конърс от 1256 победи и 109 титли? След като вече остави незаличим белег в спорта, без болки в гърба и коляното, Федерер може скоро да смята, че тези рекорди си заслужава да се преследват.

Текст: Джеймс Бъдел, АТП

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини