За пари ли? За много ли?



26-09-2017 20:18 | Станко Димов

Демонстративните тенис двубои се превърнаха в неизменна част от програмата на топиграчите през последните години. Базирани предимно на благородни каузи, звезди от ранга на Роджър Федерер и Рафаел Надал нееднократно са събирали средстава за пострадали от природни бедствия хора, деца в неравностойно положение и прочие. И всичко това е много хубаво, прекрасно дори, особено ако е направено в подходящо време. Не случайно точно Федерер и Надал винаги са били считани за най-великите посланици на тениса в цялата му история, за най-добрите флагмени на този спорт. Защото освен страхотни атлети са и хора с големи сърца.

Двете най-големи тенис звезди за последното десетилетие обаче доказаха също, че вероятно вече са по-влиятелни дори от организацията, която ги направи мултимилионери – АТР.

В края на миналата седмица (22-24 септември) в чешката столица Прага се проведе първото издание на „Лейвър къп“, в което участваха общо 12 тенисисти, 5(!!!) от които членове на Топ 10. Вече споменатият Федерер се явяваше нещо като домакин. Самият турнир е организиран от него и се проведе с любезното съдействие на бразилския милиардер и бивш професионален тенисист Хорхе Пауло Леман, както и в партньорство с една от най-влиятелните тенис федерации в света – австралийската. Вероятно тук е ѝ отговорът на въпроса защо надпреварата носи името на легендарния австралиец Род Лейвър, който изгледа на живо всеки един двубой. Тенисистите бяха разделени на два отбора – на Европа и останалия свят. Нещо подобно на „Райдър къп“ в голфа.

Дотук добре. По принцип нямаше да има нищо странно в този турнир, ако той не се провеждаше по време на други надпревари, при това такива от календара на АТР, които носят точки за ранглистата. Става въпрос за турнирите в зала в Мец (Франция) и Санкт Петербург (Русия), и двата от категория АТР 250. Така и така турнирът беше в зала, т.е. независим от метеорологичните условия, защо не се направи след края на сезона? Или преди началото на другия сезон (по подобие на надпреварата в Абу Даби)?

Още нещо твърде любопитно. Лидерът на #NextGen Александър Зверев красноречиво показа кое е по-важно за него – да защитава трофея си в Санкт Петербург (бел.ав. първата спечелена от него титла!!!), или да играе демонстративно. Като част от отбора на победителите, Зверев си тръгна от Прага с $250 000 по-богат. Да, без нови точки за ранглистата, но с четвърт милион долара в банковата сметка.  Какво тук значат някакви си точки?!



Доста странно беше изказването на капитана на отбора на останалия свят Джон Макенроу, който, едва ли не, нападна АТР, че не признават „Лейвър къп“.

„Надявам се, че те (АТР) ще направят крачка назад и ще осъзнаят, че това е нещо наистина много важно, което може да бъде полезно на тениса. Мисля, че „Лейвър къп“ ще предизвика нещо. За мен трябва да помислят как да работят заедно. Опитах се да обесня на АТР, че това ще бъде нещо голямо, но те не ме послушаха. Мисля, че АТР направиха грешка“, каза Макенроу, цитиран от „Дейли мейл“.

Ами, без коментар, г-н Комисионер на тениса...Или по-точно г-н Комисионна на тениса.

И за да не остана грешно разбран – нямам нищо против „Лейвър къп“ и демонстративните турнири като цяло, стига те да са в правилното време. Защото, представете си само какво ще стане, ако утре Рафа Надал реши да направи същото и си организира турнир, през март например, защото на него тогава не му се играе и защото има връзките и контактите със спонсори, за да го осъществи. И ако покани половината Топ 10. Ами ако го направят и Новак Джокович и Анди Мъри? Или Серина Уилямс и Мария Шарапова? Кое ще бъде по-важно за топиграчите? Да защитават точки и трофеи, или да имат гарантиран тлъст чек за 2-3 демонстративни мача в края на седмицата? Е, отговорът на #NextGen Зверев го видяхме...

Саша (и компания) вероятно очаква(т) с нетърпение следващото издание на „Лейвър къп“, което ще бъде догодина в Чикаго (САЩ). Още едни лесни $250 000. Както се казваше в една популярна реклама: „За пари ли? За много ли?"

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини