Карлос Моя: Рафа винаги дава най-доброто



12-09-2017 08:57 | Николай Драганов

Когато Карлос Моя се присъедини към отбора на Рафаел Надал преди сезон 2017, той го стори с огромен оптимизъм. "Когато дойдох знаех, че предстоят още много неща за Рафа и че ако остане здрав и продължи да тренира със същата мотивация, желание и увереност, резултатите ще дойдат", каза испанецът.


"При всички случаи говорим за легенда, така че победите винаги идват рано или късно", добави треньорът на Надал, който също е бивш №1. И Моя не сгреши - три финала от Големия шлем по-късно, два от тях спечелени, не могат да не го задоволяват.


Карлос е ментор на Надал още от малък, но въреки това Матадора винаги е имал с какво да го изненада. "Когато видях неговия прогрес, колко бързо преминаваше през различните фази на развитие, когато спечели Уимбълдън, когато постигна толкова много неща, немислими до онзи момент за испанския тенис... Но днес вече нищо не може да ме изненада. Той винаги дава най-доброто от себе си. Говорим за един от най-добрите играчи в история на тениса, и като такъв, вярата ми в него е непоколебима", добави Моя.


Освен трите финала с Рафа, Карлос Моя може да се похвали и с финала на Уимбълдън за Милош Раонич през 2016-та, с когото работеше тогава. Според него Надал има всички шансове да се бори за същите и дори по-добри постижения в бъдеще. "Ако остане здрав както в момента, ако няма контузии и е мотивиран, ако се грижи за себе си, ще си говорим за Рафаел Надал още дълги години", подчерта той.


"Той е играч, който чупи рекорди още като тинейджър, а сега го прави и като ветеран. Това е нещо, което рядко сме виждали в историята на тениса. Хората говорят колко физически е тениса, но той е на 31 и спечели две титли от Шлема, а до него е и Роджър Федерер. Не трябва да подценяваме неговия талант, неговото желание да се подобрява, да анализира нещата. Не виждам причина да не прекараме още доста време в тура", прогнозира Моя.


Но може ли след завръщането си като №1 и спечелването на 16-тата титла от Големия шлем Рафа да остане все така мотивиран? "Някой, който е постигнал толкова много, винаги намира начин да открие ново предизвикателство. Не са останали много такива, но ги има. Той е състезателна личност, много изискваща от себе си, това помага. Рафа ще продължи да намира мотивация, а най-голямата му мотивация е да става още по-добър, да еволюира, да остане конкурентен. Той знае е, че ако стори това, опциите да печели турнири и да се бори за върха ще са налични", завърши Моя. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини