Рафа: Аз съм нормален човек, не мисля за рекорда на Федерер



11-09-2017 17:26 | Станко Димов

Рафаел Надал спечели 16-ата си титла от Големия шлем, след като победи с 6:3, 6:3, 6:4 Кевин Андерсън на финала на US Open. За испанеца това беше първи триумф в турнир на твърди кортове от близо 4 години насам. След успеха Рафа имаше натоварена програма – десетки интервюта и фотосесии в различни места на Ню Йорк. Предлагаме на вашето внимание някои от акцентите от изказванията на Матадора:

„Отново държа трофея от US Open в ръцете си, той означава много за мен. Няма по-добър начин да завършиш сезона в турнирите от Големия шлем, а той беше много емоционален във всеки аспект. Изключително щастлив съм от начина, по който играх и се справих с напрежението. Изобщо с поведението ми през целия турнир.

Изобщо не бях спокоен, напротив – бях нервен. Но не можех да си позволя това да проличи, защото нямаше да бъде в моя полза. Нормално е когато играеш финал в Шлема да си нервен, да пропуснеш няколко топки. Аз пропуснах няколко ретура, но Кевин се справи добре. Това е част от играта“, коментира Надал.

Попитан дали преди година е вярвал, че ще постигне подобни успех през настоящия сезон, Рафа отговори така: „Бях готов да спечеля „Ролан Гарос“ миналата година, със сигурност. Не казвам, че щях да го направя ако не се бях контузил, защото това е невъзможно да се прогнозира, но честно ви казвам, че се чувствах готов да спечеля „Ролан Гарос“. В този момент играех много силно. Но когато се контузиш, сезонът става ужасен. Контузията обърка всичко, защото след Индиън Уелс аз наистина играех на високо ниво във всички аспекти.

Разбира се, че е трудно да кажеш дали ще спечелиш две титли от Шлема след 8-9 месеца. Но аз свърших много работа и благодаря на съдбата, че ми даде тази възможност. Аз вярвам в работата, в положените ежедневни усилия. Събуждам се всяка сутрин с желанието да отида на корта и да тренирам, за да мога да подобря играта си. Вероятно това е причината, поради която все още съм в играта и се справям добре.

Този сезон е сред най-успешните в кариерата ми, резултатите го показват. Печеля титли, играх на 3 финала в турнири от Големия шлем, а в четвъртия турнир отпаднах след 13-15 гейма в петия сет. Годината беше много успешна за мен. Беше и емоционална, след всичките контузии, с които се справих. Но нещата са такива, каквито са. Винаги съм приемал предизвикателствата, пред които съм се изправял. Приемал съм и добрите, но и лошите новини.

Аз съм нормален човек и когато изпадна в дупка се опитвам да не падам духом. В същото време, когато изживявам нещо хубаво, както в момента, си налагам да не мисля, че съм много добър. Възприемам се като нормален човек, който приема предизвикателствата на живота“.

Попитан дали може да настигне и дори изпревари Федерер, който има 19 титли от Големия шлем, Надал сподели: „Разликата е голяма. Изобщо не мисля за подобно нещо в момента. Както съм казвал и преди – правя нещата по моя си начин. Изключително щастлив съм с всичко, което съм постигнал в кариерата си, че успях да спечеля тази титла (US Open) отново. В момента държа трофея в ръцете си. Изключително важно е, че отново печеля на твърди кортове. Това ме изпълва с позитивна енергия.

Когато си здрав разбираш, че всичко е възможно. Истината е, че аз съм на 31 години, вече не съм на 25, но съм запазил същата страст към играта. Все още искам да се конкурирам с най-добрите в света, все още съм нервен, когато изляза на корта. И докато това продължи да ми се случва, аз ще остана в играта. Поздравления за Роджър, чийто сезон е фантастичен до момента. Поздравления и за мен, защото аз също имам страхотна година. Нека видим какво ще се случи в следващите месеци. Тенисът не е само турнирите от Големия шлем. Предстоият нови надпревари, които очаквам с нетърпение“.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини