Джокович срещу Мъри: неочакваната историческа битка



29-01-2011 15:38 | Станко Димов

С разлика във възрастта от само една седмица, Новак Джокович и Анди Мъри се познават на корта от 11-годишни. Сърбинът призна, че докато и двамата са мечтаели за триумф в Големия шлем, никога не са очаквали да спорят за трофея един срещу друг. За Мъри пък е важно най-после да разбие мита, че е "най-добрият действащ играч" без титла от най-големите турнири.


Ноле и Мъри за първи път ще се изправят на финал от подобен ранг тази неделя. И докато Джокович излиза за своята втора титла от Шлема, цяла Великобритания ще разчита на Мъри да стане първият за последните 75 години с подобно отличие (последният британец с титла от Големия шлем е Фред Пери - US Open 1936). Това са повече от 270 турнира чакане за една от най-големите тенис нации.


"През последните 12 месеца подсилихме приятелството си, но в неделя трябва да забравим за това, когато излезем на корта. Всичко е бизнес. Сигурен съм, че Анди ще бъде нетърпелив да спечели първата си титла от Шлема", сподели Ноле.


От своя страна Мъри добави: "Двамата сме тренирали много и мисля, че се справяме добре. От гледна точка на съперничеството ни това ще бъде началото. Надявам се в бъдеще двамата да се изправим на още много големи мачове".


За първи път от 3 година насам в спора за трофея няма да участва някой от Рафаел Надал и Роджър Федерер. В този ред на мисли последният подобен финал бе именно в Австралия, когато 20-годишният Джокович надви Жо-Вилфред Цонга в последния мач на Мелбърн Парк.


"Напрежението беше огромно", спомня си Ноле за първата си титла от Шлема. "Определено то се чувства, усещаш очакванията към теб. Добре разбираш, че си на точното място и от трофея те дели само една стъпка. Сега се чувствам по-опитен. Вече съм печелил този турнир и определено смятам, че това ще ми бъде от полза срещу Мъри, поне в психологически план".


Пътят на Ноле до финала има стряскащи прилики с този от преди три години. Няколко месеца по-рано сърбинът бе загубил финал на US Open (от Федерер), сега  го направи от Надал. На полуфиналите е Мелбърн победи Федерер в 3 сета, също както направи и в четвъртък.


Допълнителна увереност за Ноле този път ще бъде и триумфът на Сърбия за купа "Дейвис". "Въпреки, че имах много кратка почивка, след триумфа със Сърбия жаждата ми за успехи се увеличи. Нямах търпение да се върна на корта и да играя повече мачове, защото така чувствах, че поддържам най-добра форма", сподели световният номер 3. "И за да бъда още по-честен ще кажа, че съм много щастлив да започна сезона с финал в Австралия".


23-годишният Анди Мъри носи сериозно бреме на раменете си. В родината му очакват именно той да стане първият след Фред Пери, който печели титла от Големия шлем. Ако в неделя успее, Мъри ще стане 11-ият различен тенисист, който печели първият си голям трофей в Австралия. Шотландецът има на сметката си два финала в Шлема, в които бе победен от Роджър Федерер (US Open 2008, Australian Open 2010).


Въпреки двете категорични загуби в тези мачове Мъри вярва, че натрупаният опит ще му помогне най-накрая да вдигне трофея. "Беше ми тежко след двата финала. Понякога обаче си мисля, че тези загуби ме направиха по-силен играч, с по-силна психика. Натрупах опит, който ще ми бъде от полза, за да играя на най-високо ниво. Надявам се това да ми бъде от полза в неделя".


Един факт говори в полза на Мъри. Ноле може да води в директните двубои с 4:3, но последните 3 мача бяха спечелени от Мъри, при това във всичките случаи на твърда настилка. Очакваната около 40-градусова жега в неделя определено ще бъдат в плюс на Мъри, който проведе предсезонната си подготовка при подобни условия в Маями.


"Не знам дали предишните ми победи срещу Джокович ще окажат някакво значение в предстоящия ни мач, но те означават много за мен. Очаквам труден мач. Ще трябва да положа изключителни усилия, за да го победя", сподели Мъри.


Джокович добави: "Стилът ни на игра е сходен и се базира на разигравания от основната линия. Можем да играем със спин, дефанзивно, агресивно, с мощни сервиси. Интересно ще бъде кой ще вземе превес от основната линия. Очаквам дълги разигравания. Според мен търпението ще бъде ключов фактор към победата".




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини