Анди Мъри ще има трети шанс за титла от "Големия Шлем"



28-01-2011 14:31 | Станко Димов

Анди Мъри и Новак Джокович ще спорят за титлата от Откритото първенство по тенис на Австралия. Това стана факт, след като първата ракета на Верликобритания победи с 3:1 сета испанеца Давид Ферер - 4:6, 7:6, 6:1, 7:6. Мъри направи впечатляващ обрат в мача, след като трябваше да спасява точка за 0:2 сета.

 

Шотландецът обаче се справи, след което прегази енергичния си съперник. В неделя Мъри ще играе на финал от Големия шлем за трети път в кариерата си. В предишните два Анди бе надиграван с 0:3 сета от Роджър Федерер (US Open 2008, Australian Open 2010).

 

Новак Джокович ще бъде на финал за четвърти път. За разлика от Мъри обаче сърбинът има една реализирана мечта, при това именно под изгарящото слънце в Мелбърн преди 3 години. Ако спечели трофея в Австралия Мъри ще стане първият британец с титла от Шлема след Фред Пери (1936 година).


"Давид Ферер е невероятен атлет, работи здраво с краката и тича за всяка топка. В момента е в перфектна форма и очаквах да изиграе подобен мач", сподели Мъри.


"За трети път съм на финал. В първия случай срещу Федерер изобщо не разбрах какво се случи. Победи ме много бързо. Миналата година се държах по-достойно, надявам се тази да съм още по-добър.


"С Джокович се познаваме отлично. Тренирали сме заедно, играли сме доста мачове един срещу друг. Няма с какво да се изненадаме. Мисля, че стиловете ни на игра също са доста сходни. Очаквам напрегнат мач", каза още Мъри, който отстъпва с 3:4 в общите срещи със сърбина.


Мачът днес започна на изключително ниво, като двамата претенденти предложиха чист тенис, който редовно се олицетворяваше в разигравания от по 30-35 удара. Както не рядко се случва първият ключов момент дойде в седмия гейм, когато първият брейк-пойнт, бе материализиран от Анди Мъри.

 

Британецът поведе с 4:3 и по всички личеше, че най-вероятно ще затвори първия сет. Нищо подобно. Сякаш Ферер имаше нужда точно от това, за да покачи оборотите и да пречупи своя опонент. Испанецът спечели следващите 3 гейма след страхотен тенис и изненадващо поведе в резултата след 46 минути игра.


Вторият сет на мача също бе повече от емоционален и напрегнат. Мъри започна с пробив, който обаче бе светкавично върнат. При 5:4 Давид Ферер стигна до сетбол, но със стабилен начален идар Мъри остана в мача. Това сякаш разколеба испанеца, който в следващия гейм бе пробит за втори път, което даде шанс на Мъри да сервора за сета. И за да бъде драмата пълна Ферер отново направи ри-брейк и вкара сета в тайбрек. В него шотландецът поведе безкомпромисно с 6:0 точки, след което затвори сета с лекота.


Окрилен от силната игра в тайбрека и спасения сет, Мъри започна силно третата част. Британецът проби за 3:1, след което нямаше проблеми да извърви и втората крачка към финала.


Летящият шотландец започна с пробив на 0 в четвъртия сет и дори бе много близо да поведе с 3:0. Ферер обаче се спаси и на свой ред върна пробива, с което изравни резултата - 2:2. До края на частта двамата не загубиха подаванията си и логично доведоха нещата до тайбрек, където господар отново бе Мъри.






Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини