Пет неща, които научихме в Маями



04-04-2017 09:19 | Николай Драганов

Официалният сайт на ATP анализира пет различни тенденции, които се откроиха по време на тазгодишното издание на "Мастърс" турнира в Маями, спечелен от Роджър Федерер.


Роджър в преследване на №1, но здравето е на първо място
Роджър Федерер продължи зашеметяващия си старт на 2017 година, като спечели трофея в Маями след нова победа над Рафаел Надал. Той успя да спечели трети трофея от тази надпревара и да оформи т.нар. "Слънчев дубъл", след като седмица по-рано прибра титлата и от Индиън Уелс. По-рано през сезона пък 35-годишният швейцарец грабва трофея и от Australian Open. Маестрото е на върха в годишната ранглиста на ATP с уверена преднина пред своите съперници. През 2017 година той е спечелил 4045 точки и води с около 1500 точки на втория Рафаел Надал, както и с двоен актив пред останалите си конкуренти. Новак Джокович и Анди Мъри страдат от контузии през последния месец и ще има доста работа по време на клей сезона. Но макар Федерер да има добър шанс да си върне първото място в ранглистата, той очевидно няма да играе всяка седмица, за да изпълни тази цел. На 35 години Роджър обяви, че възнамерява да следва разумен график, за да остане здрав и в максимална степен да оползотвори възможностите си по време на големите турнири. Ако ще се връща на върха в ранглистата, това няма да стане преди втората част на 2017 година.


Кириос дава заявка за Лондон
Отминаха времената, в които големите победи на Ник Кириос бяха задължително последвани от изненадваща загуба. През 2017 година австралиецът показва постояннство - той достигна полуфиналите в три от последните си четири турнира. Играта му във финалната четворка в Маями беляза един от най-добрите мачове през сезона - Кириос беше само на две точки от победата над Федерер, но все пак отстъпи след три тайбрека - 7:6(9), 6:7(9), 7:6(5).Формата на Кириос от Australian Open насам за момента го класира точно на ръба на Топ 8. Той обаче показва сериозно подобрение по отношение на психическата си издръжливост и успява да покаже най-добрия си тенис във всеки един мач, независимо от атмосферата на корта или съперника. Ако Ник запази сегашната си концентрация, той ще бъде от сериозните претенденти за място на финалите в Лондон.


Зверев се открои като лидер сред младоците

Александър Зверев има доминираща преднина пред останалите си съперници за дебютното издание на финалите на ATP за играчи от "следващото поколение", които ще се проведат в Милано в края на сезона, подобно на тези в Лондон. 19-годишният германец отстрани поставеният под №1 в схемата Стан Вавринка в четвърти кръг в Маями, преди да отстъпи на Кириос в страхотен мач, изпълнен с много емоция и драматични моменти.Може би най-добрата новина за феновете на Зверев е факта, че той се представя отлично на всички настилки. През миналия май той достигна до първия си финал в ATP на клей - загуби от Тийм в Ница, а месец по-късно победи Федерер, за да дублира това постижение, но на тревата в Хале. На финала загуби от Майер, но през септември вдигна първия си трофей - в зала в Санкт-Петербург, побеждавайки Стан Вавринка. В момента се намира в Топ 20 при мъжете и вече е доказал, че има всички необходими качества, за да продължи изкачването си нагоре.

 


Фонини е страхотен срещу най-добрите играчи

След спорно начало на сезона - 5 загуби и 5 победи в първите два месеца на 2017 година, Фабио Фонини показа сериозни признаци на живот в САЩ. След победата на представителя на Топ 10 Жо-Вилфред Цонга в Индиън Уелс, 29-годишният италианец победи и втория поставен в схемата Кей Нишикори в Маями, достигайки до полуфинал до първи полуфинал в "Мастърс" на твърди кортове, загубен впоследствие от Надал.Фонини отдавна е доказал, че може да побеждава най-добрите в света, но демонстрирайки възможност да го прави в два последователни турнира показва, че може да се надява на късен разцвет на кариерата си. Очаквайте италианецът да вземе още скалпове на топ играчите по време на сезона на клей.


Континен е новият №1 при двойките

Хенри Континен написа история за Финландия, осигурявайки си първото място в ранглистата при двойките. 26-годишният финландец се радва на страхотен успех с Джон Пиърс, с когото спечелиха "Мастърс" турнира в Париж и финалите в Лондон в края на миналия сезон, а тази година взеха и първа титла от Големия шлем в Австралия. Поздравления заслужават и Лукаш Кубот и Марсело Мело, които победиха Николас Монро и Джак Сок за титлата на двойки в Маями, а по-рано през сезона завършиха втори и в Индиън Уелс. 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини