Федерер: №1 в света не ми е приоритет, но...



03-04-2017 12:11 | Станко Димов

Привържениците на Роджър Федерер по света се осмелиха отново да мечтая да видят любимеца си на върха на ранглистата. На 35 годишна възраст обаче, №1 в света не е приоритет за швейцареца. Физически и психически няма как да бъде, отбелязват от пресслужбата на АТР.

Да печели титли от Големия шлем и „Мастърс 1000” сериите, да балансира между професионалния и личния живот са елементите, които в момента мотивират Маестрото.

Андре Агаси (33 години и 4 месеца) държи рекорда за най-възрастен №1 в света. Федерер, който за последно бе на върха на класацията през октомври 2012, ще може да подобри с повече от 2 години постижението на Агаси, ако стане №1 по-късно през годината.

След като направи дубъл, печелейки Индиън Уелс и Маями Федерер разкри, че планира да си вземе дълга почивка и е малко вероятно да се върне на корта преди „Ролан Гарос” (започва на 28 май). В момента швейцарецът води с 1810 точки пред втория Рафаел Надал в ранглистата Race To London, като испанецът ще има шанс да стопи изоставането в любимата си част от годината – сезона на клей.  

Бившият №4 в света Брад Гилбърт, който в момента е анализатор на ESPN коментира следното: „Към днешна дата Федерер има повече от 50% шанс да завърши годината като №1. Джокович и Мъри в момента изглежда изостават, докато Роджър и Рафа ще се борят.

Роджър е завършвал сезона като №1 пет пъти в кариерата си. В четири от тези случаи той е напускал Маями като водач в ранглистата (от началото на сезона). След финала с Надал той ми каза, че вече не е на 24 години и поради тази причина ще играе само на „Ролан Гарос” (от сезона на клей). Трите „Мастърс 1000” не влизат в плановете му (Монте Карло, Мадрид и Рим), но той запазва шанс да се върне като №1, ако спечели поне един от оставащите 3 титли от Големия шлем, което е напълно възможно. Заедно с Майкъл Джордан и Том Брейди Федерер се нарежда сред най-великите атлети на всички времена”.  

Федерер каза в интервю за Гилбърт, че е фокусиран върху „Ролан Гарос”, турнирите на трева и след това сезона на твърди кортове, който определи като „ключов”.

„Ако успея да се върна на върха ще бъде велико, но аз все още вярвам, че съм много далеч от тази възможност”, каза швейцарецът.

След това, на пресконференция, Федерер допълни: „Уимбълдън ще бъде голямата ми цел, но като цяло всички турнири на трева ще бъдат много важни, защото ще участвам също в Щутгарт и Хале. След това, разбира се, ще гледал към финалите на АТР, където имам големи успехи. Обичам да играя на твърди кортове в зала. Така че за мен втората част на сезона ще бъде приоритет сега. Точно поради тази причина си взимам по-дълга почивка”.

От началото на сезона Федерер спечели трите най-важни титли: Australian Open, Индиън Уелс и Маями. Брад Гълбърт е категоричен, че швейцарецът играе по-добър тенис в сравнение от предишни години.

„Наблюдавам го от 1998-а година и мисля, че в момента играе най-добрия си тенис. Разви много бекхенда и ретура си, сега е тотално завършен тенисист. Изключително ефективен е при точките за пробив. В същото време има успеваемост 90%, когато той самият е изправен пред брейк-пойнт”.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини