Федерер е на финал след луд, луд мач! (ВИДЕО)



01-04-2017 05:15 | Николай Драганов

Роджър Федерер и Рафаел Надал ще се изправят един срещу за 37-ми път на финала на "Мастърс" турнира в Маями, след като швейцарецът спечели полуфиналния си двубой срещу Ник Кириос. Мачът се превърна в едит от най-оспорвните през сезона, а носителят на 18 титли от Големия шлем стигна до успеха след три тайбрека - 7:6(9), 6:7(9), 7:6(5).

 

Това бе едва втори двубой между Кириос и Федерер, като швейцарецът взе реванш за загубата си в Мадрид през 2015 година. Двамата трябваше да се срещнат и преди седмица на четвъртфиналите в Индиън Уелс, но заради трамва австралиецът не успя да излезе за своя двубой. 


За суперсблъсъка между Рафаел Надал и Роджър Федерер пък може да бъде писано с години - двамата са се срещали общо 36 пъти досега, като Рафа води с 23:13 на победи. Роджър обаче спечели последните им три поредни сблъсъка, включително на два пъти през 2017 година - на финала на Australian Open и в Индиън Уелс.

 

В момента двамата може би най-велики играчи на нашето време Федерер и Надал се намират съответно под №6 и №7 в световната ранглиста. Евентуален трофей от Маями ще бъде под №91 в кариерата на Федерер и №70 в тази на Надал. Що се отнася само до титли от серията "Мастърс", испанецът има предимство - той е спечелил 28 трофея срещу 25 за Федерер. Титлата от Маями пък е една от малкото, които Матадора няма досега в кариерата си - Рафа има четири изгубени финала в Кий Бискейн - през 2005-та (Федерер), 2008-ма (Давиденко), 2011-та (Джокович) и 2014-та година (Джокович). Що се отнася до Федерер, той е шампион в Маями през 2005 и 2006 година.

 

Днешният двубой между Федерер и Кириос пък се превърна в една от класиките на сезона, а и изобщо в последните години. Той бе спечелен от 35-годишният швейцарецът след повече от три часа на корта. Успехът на Маестрото е забележителен като се има предвид възрастта му и факта, че от началото на годината той има само едно поражение - от Евгени Донской в Дубай, а неспирните му победи, общо 18 през 2017 година, му донесоха два трофея - в Мелбърн и Индиън Уелс и финал в Маями.

 

Кириос първи нанесе удар в мача, пробивайки за 4:3 в пъвия сет. При 5:4 в негова полза обаче Федерер стигна до четвърти брейкбол от началото на двубоя и този път бе точен за 5:5. В първия тайбрек в тази дълга нощ на корта Федерер показа по-здрави нерви и успя да го измъкне след 11 на 9 точки.


По сходен начин и със същия резултат завърши и втората част, само че на сметката на Ник Кириос. В тази част двамата така и не стигнаха до пробиви, като единствените точки за такъв се откриха пред Федерер в седмия гейм - две на брой, но австралиецът се справи. В тайбрека 21-годишният Кириос дори отрази два мачбола, преди да изравни резултата след 11:9 точки.


Пробиви нямаше и в третия сет, в който въпреки умората и напрежението, нито един от двамата дори не се добра до брейкбол. Кириос има за какво да съжалява - той първи осъществи минибрейк за 3:1 в тайбрека, но на свой ред загуби подаването си за 3:3 точки. 


Федерер отново допусна грешка в ключов момент, изоставайки със 5:4 при два сервиса на Кириос, но точно в този момент австралиецът допусна миг на срив, загуби и двете си подавания, а при третия си мачбол в мача, този път на свой сервис, Федерер бе точен и след 7:5 точки и 3 часа и 15 минути на корта се класира на финал. От яд пък, вървейки към мрежата за традиционното здрависване след последната точка, Кириос разби ракетата си в земята.

 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини