Томич загатна за бъдещето, настоящето е за Надал



22-01-2011 14:37 | Станко Димов

Световният номер 1 Рафаел Надал продължава рецитала си на Australian Open. Испанецът се класира за 1/8-финал, след като победи в три сета местната надежда Бърнард Томич. Младият австралиец, който преди мача здраво се бе заканил на именития си съперник, не успя да повтори подвига на Милош Раонич от тази сутрин и след 2:6, 5:7, 3:6 напусна турнира.

 

Въпреки загубата Томич показа, че има потенциал да се противопоставя на Надал, но на този етап рутината и опитът на испанеца са непреодолима стена. Томич записа 11 аса, но рядко успяваше да затрудни Надал в геймовете на свой начален удар. Австралиецът така и не съумя да намери отговор срещу форхенда на Надал. Освен всичко Надал прекрасно се справи с най-силното оръжие на Томич - неговият бекхенд.

 

Все пак обаче испанецът в типичния си стила намери начин да излезе печеливш от напечените моменти и заслужи мястото си в IV-ия кръг, където го чака Марин Чилич. Интересното е, че хърватинът е спечелил единственият сблъсък между тях досега. В Пекин през 2009 г. Чилич бие 6:1, 6:3.

 

"Първо искам да поздравя Томич, той става все по-добър с всяка година. Ако продължава така скоро ще стане един от най-добрите. Всеки път срещу Томич ще ми бъде по-трудно. Сигурен съм, че след няколко месеца или няколко години ако отново се срещнем ще ме затрудни още повече", сподели след мача Рафа Надал.


"В края на мача се справих по-добре, излизах на мрежата и ударите ми влизаха.

"Трябва да подобря играта си, ако искам да продължа напред в турнира. Не казвам, че играя лошо, но трябва да бъда по-близо до линиите", каза още испанецът.


Мачът започна изцяло по вкуса на Надал, който започна да диктува темпото на игра от първото разиграване. От своя страна Томич игра напрегнато и сковано, което е нетипично за него. Подкрепян от публиката местният талант закова цели 20 непредизвикани грешки и след като допусна два пробива логично и заслужено загуби първия сет с 2:6.


През втората част обаче силите на корта се промениха, или поне в началото. Томич сякаш разбра, че няма какво да загуби в този мач и започна да играе така, както цяла Австралия иска. След няколко брилятни разигравания Томич шокира световния номер 1 и поведе 4:0 гейма.

 

Предчувствайки изравняване на резултата, ентуасизмът на публиката на "Род Лейвър Арина" бе занижен само за няколко минути. Надал вдигна оборотите и показа, че няма никакво намерение да губи сета. Испанецът не само, че изравни резултата, но след трети пробив поведе с 6:5, след което със сервис на своя страна затвори и втората част.


Както редовно се случва в подобни ситуации, Рафа започна с пробив в третия сет. Въпреки това обаче младият Томич не се отказа и можеше моментално да изравни резултата, но на три пъти пропусна.

 

Сценарият се повтори и при следващия сервис-гейм на Надал, в който испанецът отново бе максимално затруднен, но отново излезе сух от ситуацията. От тук до края на мача Рафа не допусна изненада и се поздрави с трети пореден успех в Мелбърн.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини