Милош Раонич хвърли нова сензация



22-01-2011 05:18 | Николай Драгиев

Светът на тениса отчаяно иска таланти и Australian Open 2011 даде път на част от тях. До момента най-успешен е може би най-непознатият от тях - 196-сантиметровият канадец Милош Раонич. Роденият в Черна гора 20-годишен талант хвърли сензацията, надигравайки 10-ия в света Михаил Южни за място на осминафинал с 6:4, 7:5, 4:6, 6:4 за три часа игра.

Самият Раонич е тотално копие на легендата Пийт Сампрас, който е и негов идол. Друг тенисист, който може да бъде сравнен с канадецът, е Марк Филипусис.

Това разбира се значи само едно - бомбастичен сервис, мощен форхенд и добри волета. Макар да допуска доста грешки от бекхенд, Раонич въобще не се затрудни последователно срещу Микаел Лодра и Михаил Южни. Преди това той победи още четири съперника, тъй като тръгна от квалификациите, подобно на Григор Димитров.

За четирите сета срещу Южни Раонич закова 32 аса и още 64 уинъра. Това е близо два пъти повече от тези на Южни, който финишира с 24 завършващи удари. С постижението си Милош изскочи на първо място в класацията за най-много асове със 79. След него е Анди Родик с 67. За най-мощен начален удар отново води Раонич с бруталните 230 км/час.

С този успех Раонич ще влезе в топ 100. Това е и първият му успех над играч от топ 10 в едва второто участие на турнир от Големия шлем.

За място на четвъртфинал 152-ия в ранглистата Милош Раонич ще спори с Давид Ферер. Испанецът разгроми Ричард Беранкис с 6:2, 6:2, 6:1 за час и половина игра. Беранкис, който извади луд късмет с контузията на Давид Налбандян в предишния кръг, дори не загатна че има умения, с които да затрудни Ферер. Световният номер 7 пък най-после успя да спечели един по-кратък мач, нещо което не му се случва често.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини