Sofia Open – поле на шампиони



06-02-2017 12:15 | Станко Димов

След изключително вълнуващия месец януари, през който тенис се игра предимно в Австралия, сега играта се завръща в Европа и Америките. Осем от тенисистите от Топ 20 се завръщат в на корта.

Garanti Koza Sofia Open (София): Второто издание на Garanti Koza Sofia Open ще предложи страхотно зрелище, в което участват четирима играчи от Топ 20. Миналата година за първи път от 1981-а София беше домакин турнир от АТР World Tour. Водач в схемата е световният №8 Доминик Тийм, следван от Давид Гофен, местния любимец Григор Димитров и шампиона от миналата година Роберто Баутиста Агут. Другите поставени са №5 Жил Мюлер, №6 Виктор Троицки (бел.ред. заменил Филип Колшрайбер), №7 Маркос Багдатис и №8 Мартин Клижан. В основната схема попаднаха тенисисти от 20 държави (бройката може да се увеличи след квалификациите).  

Водачът Тийм: За седми път в своята кариера Доминик Тийм е поставен под №1 в основна схема на АТР турнир. Миналият месец в Сидни той загуби на четвъртфинал от Евънс. Миналият сезон той на 4 пъти беше водач в схема, като успя да спечели титлата в Ница и игра финал в Мец.

Шампионът Роберто Баутиста Агут: Поставеният под №4 в схемата Роберто Баутиста е с 8 победи и 1 загуба от началото на сезона. През януари той спечели 5-ата си титла, триумфирайки на турнира в Ченай (на финала победи Медведев), след което достигна до осминафинал на Australian Open (загуби от Раонич). Миналата година той спечели титлата в София без да загуби сет.

Страхотен старт на Григор: Димитров се завръща в родината си със страхотни показатели – 10 победи и 1 загуба от началото на годината. 25-годишният състезател спечели 5-ата си титла през януари в Бризбън и първа след Куинс Клъб 2014. По пътя си той победи трима играчи от Топ 10 - №8 Тийм (четвъртфинал), №3 Раонич (полуфинал) и №5 Нишикори (финал). След това Димитров достигна до полуфинал на Australian Open, където отстъпи с 4:6 в петия сет срещу Рафаел Надал. След турнира в Мелбърн той се изкачи до №13 в ранглистата, което е най-високото му постижение от Уимбълдън 2015, когато беше №11. Димитров ще преследва първа победа в турнир в България (0-4).

Победителите са в София: Цели трима тенисисти, които са спечелили АТР титла от началото на сезона, ще участва в София. Освен Баутиста Агут и Димитров, трофей спечели и Жил Мюлер, който стана първият представител на Люксембург с АТР титла (Сидни, на финала победи Евънс).

Йежи се завръща: Бившият №13 Йежи Янович ще участва в София със „защитен ранкинг” (№94). В момента той е 273-и в ранглистата. Миналата година полякът имаше контузии в гърба и коляното и не успя да запише победа – 0:3 в двубоите на ниво АТР. Последният успех на Янович е от октомври 2015 на турнира във Виена.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини