Израстването на Григор Димитров



03-02-2017 20:29 | Станко Димов

Kакъв януари за Григор Димитров! 25-годишният българин накара цялата страна да става сутрин рано да го гледа пред телевизионния екран, да изживява всяка една точка с него. И той се отплати подобаващо, като остави сърцето и душата си на корта, записвайки победа след победа.

Началото беше положено в Бризбейн, където Димитров сложи край на близо 3-годишната суша без трофей. Вдъхновяващ беше и пътят към триумфа, по който Григор елиминира последователно трима представители на Топ 10 – Доминик Тийм (Австрия, №8), Кей Нишикори (Япония, №5) и Милош Раонич (Канада, №3). За първи път в своята кариера хасковлията взе толкова скалпове на представители на първата десетка в рамките на един турнир. Григор изглеждаше целеустремен, концентриран в ключовите моменти и най-важното – знаещ точно кой удар от пребогатия си арсенал да използва в конкретната ситуация. Нещо, което в предишните години му липсваше.

За таланта на Григор Димитров целият спортен свят знае от години. Разликата сега е, че тенисистът ни разбра как да го използва. Как да материализира поразяващия форхенд, кога да „отпусне” ръката и да търси ас, кога да преследва точност на удара, не сила. Кога да играе слайс и кога плоско. И още, и още...

И ако с представянето си в Бризбейн Григор Димитров ни събуди, то с игрите си на Australian Open не ни остави изобщо да спим. Серията последователни победи набъбна на 10, с което българинът изравни най-доброто си постижение от сезон 2014, когато спечели титлата от турнира на трева в Куинс Клъб (Лондон) и достигна до полуфинал на Уимбълдън, където загуби от Новак Джокович.

Този път непреодолимо препятствие на полуфиналите беше бившият №1 в света и шампион в Мелбърн от 2009 година Рафаел Надал. Двамата с Димитров изиграха двубой, който ще се помни дълго. Точно 4 часа и 56 минути здрава битка, 365 разиграни точки, по една, която да помним през всеки ден от годината. Накрая обаче трябва да има един победител и този път съдбата погали Надал. Григор остана на крачка от дебютно участие във финал в турнир от Големия шлем, което в момента, изглежда, неизбежно ще се случи, при това скоро.



Силно впечатление направи и изказването на Димитров след спиращия дъха трилър срещу Рафа. „Не е лесно да загубиш така мач. Но съм щастлив за доста неща. Ще остана позитивно настроен, с вдигната глава. Опитвам се да приема всички позитиви от месеца в Австралия. Със сигурност ще гледам пак този мач и ще търся какво може да бъде направено по-добре. Но мога да кажа едно: на корта дадох всичко от себе си. Гордея се с това. Гордея се с екипа си, с треньора си. С всички, които в този месец се грижиха за мен. Беше напрегнато, но и страхотно”.

И тук се крие ключът към успеха. Защото, когато даваш всичко от себе си, тогава ще получиш вътрешно спокойствие и успех дори нещата да не се развият по предварително желания сценарий. Григор изигра 11 двубоя в Австралия, спечели 10 и загуби 1. Във всяка една минутка на корта той се раздаде максимално, което ни накара на хиляди километри от него да изживеем заедно с него точка след точка, гейм след гейм.

Подобрението в цифри

Началният удар на Григор винаги е бил сред големите му оръжия. В Австралия Димитров демонстрира изключителна успеваемост, като спечели 88% от сервис геймовете си (143 от 162 изиграни). За справка – миналата година този процент беше 81.

Подобреният сервис свърши отлична работа и в моментите, в които Димитров трябваше да отразява точки за пробив. Григор спаси 58 от 77-те брейкбола, или с други думи – 75% успеваемост. Разликата с миналата година в това отношение е колосална (60%).

По-честите излизания на мрежата от началото на годината също са сериозен фактор в успешната игра на Димитров. Освен елемента на изненада играта сервис – мрежа драстично скъсява продължителността на точката, което е важно при изтощаващите физиката и психиката Мейджър турнири.

Във видимо подобрената игра на Григор Димитров обаче има и елемент, върху който трябва да се работи още. Става въпрос за минаващите удари. И това се видя ясно в епичния мач с Надал, когато Димитров успя да реализира само 2 минаващи удара при цели 29 излизания на мрежата от страна на испанеца. Извън измеримите показатели разликата в представянето на Димитров бе най-добре обобщена от Магдалена Малеева, която заяви пред БНТ, че сега Григор е „готов да умре на корта“.

С какво си тръгна Григор Димитров от Австралия?

Най-добрият български тенисист спечели впечатляващите 970 точки (250 за титлата в Бризбейн и 720 за полуфинала на Australian Open). От началото на седмицата Григор Димитров е №13 в ранглистата на АТР, както и №3 в класацията „Пътят към Лондон”, която се базира на резултатите от началото на годината.

Във финансов аспект българинът също има от какво да е доволен. През януари Григор Димитров заработи $757 300, огромна част от които - $679 320 – с достигането до полуфинал в Мелбърн. За титлата в Бризбейн българинът получи „скромните” $77 980. Така общата сума пари, спечелени от наградни фондове в кариерата на Григор, надхвърли $ 8 млн. Не е зле за едно 25-годишно момче от България, което тепърва ще навлиза в най-силните години от кариерата си.

Емоцията се пренася в София

Едва ли има по-подходящ момент Григор Димитров да се завърне в България, при това не за кратка почивка в родния Хасково, а да покаже уменията си в многохилядната „Арена Армеец”. След като пропусна първото издание на Garanti Koza Sofia Open, Димитров ще бъде сред големите звезди във второто издание на АТР 250 турнира в София, който ще се проведе в периода 5 – 12 февруари. Българинът ще бъде един от четиримата поставени, което означава, че ще започне в надпреварата директно от втори кръг. Сред другите звезди в София личат имената на Доминик Тийм (Австрия, №8), Давид Гофен (Белгия, №11), които Димитров вече победи през януари, както и миналогодишните финалисти Роберто Баутиста Агут (Испания, №16) и Виктор Троицки (Сърбия, №37).

Силните игри на Григор Димитров оказаха влияние и върху продажбата на билети. След победата над Давид Гофен и класирането на полуфинал на Australian Open (25.01.) организаторите заявиха, че пускат в продажба допълнителни билети за полуфиналите и финала, които ще се играят на 11 и 12 февруари. Очаква се за тези двубои в „Арена Армеец” да има приблизително 12 000 зрители, което ще нареди Garanti Koza Sofia Open 2017 сред топфаворитите за най-посетен АТР 250 турнир за сезона. Няма друга надпревара от тази категория в света, която да се провежда в зала с подобен капацитет.



Едва ли има по-подходящ човек да посрещне Григор в София от турнирния директор на Garanti Koza Sofia Open Пол Макнами. В продължение на 12 години той е бил шеф на Australian Open, а най-доброто му постижение на турнири от шлема сингъл, като тенисист, е полуфинал именно в Мелбърн. „Бих искал да поздравя Григор Димитров за представянето му от началото на сезона. Мачът му с Рафаел Надал е един от най-великите в историята на Големия шлем. Можем да го сравним с друг голям полуфинал – между Роджър Федерер и Марат Сафин през 2005 г. Възхитени сме, че следващата спирка на Григор ще е на Garanti Koza Sofia Open, в неговата родина”, коментира Макнами, който със сигурност е доволен, защото името на Григор Димитров е гаранция да успешен турнир.

Текстът е публикуван в новия брой 5/2017 г. на списание "Икономист". Вижте какво може да намерите още в броя.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини