Преди Хърватия – Аржентина (любопитни факти)



22-11-2016 13:50 | Станко Димов

В края на седмицата (петък - неделя) ще бъде определен новия шампион за Купа „Дейвис”, световно отборно първенство по тенис. На финала в Загреб ще се изправят Хърватия и Аржентина. Домакините избраха за настилка твърди кортове. Предлагаме ви любопитни факти преди битките в „Арена Загреб”:

Купа „Дейвис” 2016, финал: Хърватия – Аржентина
Един срещу друг: Аржентина води с 3:0 победи

Това ще бъде 4-и сблъсък между Хърватия и Аржентина, като до момента „гаучосите” никога не са губили от този съперник – 2002 и 2012 на клей в Аржентина и 2006 на килим в Загреб.

Пътят към финала:
Хърватия победи с 3:2 Белгия в Лиеж, с 3:2 САЩ в Портланд и с 3:2 Франция в Задар.
Аржентина победи с 3:2 Полша в Гданск, в 3:1 Италия в Песаро и с 3:2 Великобритания в Глазгоу.

- ХЪРВАТИЯ е в преследване на втори триумф за Купа „Дейвис”. Ако това се случи, хърватите ще изравнят Русия на 9-о място в списъка с шампионите.

- Хърватия се класира за финал за Купа „Дейвис” за втори път в историята си. Първият беше през 2005-а, когато като непоставени хърватите се наложиха с 3:2 победи като гост на Словакия в Братислава. Победата в решаващия пети мач донесе Марио Анчич. Това беше и първият случай, в който непоставена нация печели Купа „Дейвис” след въвеждането на Световната група през 1981. В последствие това направиха също Сърбия (2010), Швейцария (2014) и Великобритания (2015).

- Хърватия е на прага да запише серия от 5 последователни победи в Купа „Дейвис”, което за последно им се случи в периода 2004-2006, когато те постигнаха 6 последователни победи.

- За втори пореден кръг Хърватия е домакин. Но в последните 13 двубоя за Купа „Дейвис” хърватите са играли пред собствена публика едва 3 пъти. Успехът с 3:2 над Франция на полуфиналите в Задар сложи край на серията от 3 последователни загуби у дома.

- Тази година Хърватия за първи път направи обрат от 0:2 до 3:2 в двубой за Купа „Дейвис”. Това се случи на четвъртфиналите срещу САЩ в Портланд, Орегон. В решаващия пети мач победата изкова 19-годишният Борна Чорич. Това беше едва 10-ият обрат от 0:2 до 3:2 в историята на Световната група. Чорич спечели петия мач и при победата над Белгия с 3:2 в първи кръг тази година. При успеха над Франция на полуфиналите в герой за „шахматистите” се превърна Марин Чилич, който записа две победи на сингъл и една на двойки.



- В кампанията си през тази година, за Хърватия са играли общо 5-а състезатели – Марин Чилич, Борна Чорич, Иван Додиг, Франко Скугор и Марин Драганя. Всички те, с изключение на Драганя, имат спечелен мач в турнира през сезона.

- Миналата година, Хърватия загуби от Сърбия с 0:5 в първи кръг. Хърватите запазиха мястото си в Световната група, след като в плеофа за оставане победиха Бразилия с 3:1 във Флорианаполис.

- Марин Чилич ще изравни Иван Любичич на върха на класацията за най-много победи за Хърватия, ако спечели двата си мача на единично във финала. В момента шампионът от US Open 2014 има 21 успеха за родината си и заема втора позиция в историята.

- Чилич е спечели 9 от последните си 11 участия за Купа „Дейвис”. Двете му поражения в този период са от настоящия сезон – от Давид Гофен в първи кръг в Лиеж и Джак Сок на четвъртфиналите в Портланд, където имаше преднина от 2:0 сета, но допусна пълен обрат.



- Иво Карлович се завръща в състава на Хърватия този уикенд, след като се оттегли от тима преди 4 години. За последно Карлович игра за родината си през 2012-а, при загубата с 1:4 именно от Аржентина. Тогава Иво загуби в три сета от Хуан Мартин дел Потро във втория мач на единично, а след това в тандем с Марин Чилич отстъпиха и в дуела на двойки пред Давид Налбандян и Едуардо Шванк. На единично Карлович има 9 победи и 8 загуби за Купа „Дейвис”, на двойки е 4:4. Той дебютира в отборната надпревара през 2000-а година. Карлович беше част от отбора на Хърватия, който спечели Купа „Дейвис” през 2005-а, но не взе участие във финала.

- Със своите 37 години и 273 дни (в неделя) Карлович се надява да се превърне в най-възрастният тенисист, част от отбор, печелил Купа „Дейвис” след австралийците Кен Розуел (39 години и 28 дни) и Мал Андерсън (38 години и 80 дни) през 1973-а (нито един от тях обаче не игра на финала).

- Ако Карлович спечели двубой този уикенд, той ще стане най-възрастният играч, печелил мач във финал на Купа „Дейвис” след Жак Брюньон (38 години и 80 дни), който помогна на Франция да победи Великобритания на финала през 1933-а.

- Ако Карлович спечели двубой на единично този уикенд, той ще стане най-възрастният, печелил на сингъл във финал след британеца Чарлз Диксън (39 години и 297 дни), който победи австралиеца Родни Хийт през 1912-а. Карлович може да стане и най-възрастният, играл на единично във финал в турнира след австралиеца Норман Бруукс (43 години и 48 дни) през 1920-а.

- Хърватия участва за 14-и път в Световната група този сезон.

- Хърватия ще домакинства на Испания в първи кръг от Световната група през 2017-а. Двубоите ще са в периода 3-5 февруари. Хърватия ще домакинства в трети последователен мач за Купа „Дейвис” за първи път от периода 2008-2011, когато бе домакин общо 8 последователни пъти.

- АРЖЕНТИНА е на прага да стане 15-ата нация, която печели Купа „Дейвис”.

- Аржентина ще участва във финал за Купа „Дейвис” за 5-и път, като има загуби във всичките си 4 предишния случая – от САЩ (1981), Русия (2006), Испания (2008, 2011). Аржентина е една от четирите нации, заедно с Белгия, Индия и Румъния, които са играли на повече от един финал, но не са печелили Купа „Дейвис”. Няма обаче друга държава, която да е губила финала 4 пъти, без да е печелила турнира.

- Аржентина е на прага да стане едва вторият отбор, който печели Купа „Дейвис”, след като играе само като гост през целия сезон. До момента единствено Франция може да се похвали с такъв успех (2001). За последно аржентинците играха пред родна публика на четвъртфиналите срещу Сърбия през 2015-а година.

- Аржентина може да запише 4-а последователна победа в Купа „Дейвис”. За последно „гаучосите” го сториха в периода октомври 2000 – април 2002, когато се изкачиха от Група I на зона Америка до полуфинал в Световната група.

- В кампанията си до момента за Аржентина са играли общо 7 тенисисти – Карлос Берлок, Федерико Делбонис, Хуан Мартин дел Потро, Леонардо Майер, Хуан Монако, Ренцо Оливо и Гуидо Пея. Четирима от тях записаха победи в двубоите си – Делбонис, Дел Потро, Майер и Пея.

- Миналата година Аржентина игра на полуфинал за 5-и път в последните 6 години, след като по пътя си победи Бразилия (3:2) и Сърбия (4:1), преди да отстъпи на Белгия в Брюксел с 2:3.

- Леонардо Майер спечели най-дългия двубой в историята на Купа „Дейвис”. Това се случи миналата година, когато той се наложи над бразилеца Жоао Соуза в 5 сета след 6 часа и 43 минути игра. Това беше и вторият най-продължителен мач в историята след победата над Джон Иснър над Никола Маю на Уимбълдън 2010, която беше изкована след 11 часа и 5 минути.

- Майер може да запише 10-а последователна победа на единично за Купа „Дейвис”. Последният, който го победи бе Томаш Бердих на полуфиналите през 2013-а. Майер има 11 победи и 3 загуби на единично за Купа „Дейвис” и общо 13 победи и 5 загуби в турнира.

- Хуан Мартин дел Потро е взел участие само в един мач на единично от поражението от Чехия на полуфиналите през 2012-а. Аржентинецът победи Анди Мъри в 5 сета на полуфиналите този сезон. Дел Потро има 13 победи и 4 загуби на сингъл и общо 14 победи и 5 поражения в участията си за Купа „Дейвис”.



- Дел Потро ще се изкачи на 4-о място в историята на Аржентина по победи за Купа „Дейвис”, ако спечели и двата си мача на сингъл срещу Хърватия.

- В момента Аржентина е №2 в ранглистата за Купа „Дейвис” (№1 е Великобритания).

- Догодина Аржентина ще домакинства на Италия в първи кръг (3-5 февруари), при своето 16-о последователно участие в Световната група за Купа „Дейвис”.

Tennis24.bg ще има свой пратеник на финала в Загреб.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Mutua Madrid Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Мадрид, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €9,017,445

Official Website | Livescore
Други новини