Изгряващи звезди: Денис Шаповалов



14-07-2016 09:43 | Tennis24.bg

Милош Раонич не беше единственият канадски тенисист, който влезе в заглавията по време на Уимбълдън. Шампион при юношите стана неговият сънародник Денис Шаповалов.
На финала в Лондон 17-годишният левичар от Онтарио се наложи над австралиеца Алекс де Минор след 4:6, 6:1, 6:3.

До голяма степен съдбата на Шаповалов е подобна на тази на Раонич. И двамата не са родени в Канада, но преди първия си рожден ден се преселват в Страната на кленовия лист. И двамата са със славянски корени. Денис е роден в Тел Авив на 15 април 1999 година. Баща му Виктор е руснак, който играе волейбол в Израел, майка му Теса е треньорка по тенис. Семейството се мести в Канада в началото на следващата година.

Малчуганът започва да тренира в тенис клуба, където работи майка му. Когато навършва 5 години Шаповалов започва да работи с Адриано Фуоривия, който е негов треньор и до днес.

Денис се представя успешно и при мъжете, където има вече 3 титли от фючърси през тази година. Нещо повече! Той дебютира на турнир от категория "Чалънджър" в Дръмондвил, Канада, където стигна до полуфиналите. Така тийнейджърът стана първият тенисист, роден през 1999 г., който записва победа в основна схема в ATP Challenger Tour.

"Първата ми година в чалънджърите е много вълнуваща до момента. Успях да победя някои играчи, участвали в турнирите от Големия шлем. Освен това е много забавно. В Дръмондвил беше най-доброто ми представяне. Беше у дома, атмосферата беше невероятна и се чувствах, все едно играя за Купа "Дейвис", разказа юношата пред официалния сайт на АТР.
Денис Шаповалов

Шаповалов е в задочно съревнование с други двама млади канадци - Феликс Оже Алиасим и Бенжамен Сигуен. Денис и Феликс играха финал на двойки на Уимбълдън, а миналата година станаха шампиони на US Open при юношите.

"Ние не се състезаваме един срещу друг, а се чувстваме като отбор и всеки от нас се опитва да стане по-добър от останалите. Ние сме изключително близки приятели и прекарваме заедно много време на корта и извън него. Те ме стимулират да стана по-добър тенисист", признава шампионът.

В момента Шаповалов е №372 в световната ранглиста на АТР и №2 при юношите. Целите му до края на сезона са титла от чалънджър и място в Топ 300 на класацията при мъжете. А в бъдеще иска да стигне до висотата на Милош Раонич.

"Срещали сме се само веднъж. Тренирахме заедно миналото лято в Торонто, но ми повлия много, както и на останалите млади канадски играчи. Неговите резултати и постижения ни вдъхновяват. Милош даде надежда на целия канадски тенис, което е една от причините да мисля, че много добри състезатели ще се появят скоро", прогнозира Денис.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини