Aнди Родик - здрави тренировки и една цел - Australian Open



25-12-2010 11:00 | Станко Димов

Анди Родик е гладен и мотивиран за успехи както винаги по време на подготовката за новия сезон, който ще бъде негов 12-ти в календара на ATP. За подготовката на американеца и нагласата му за новия сезон говорят Ланс Хутен и Дъг Сприйн, които се грижат за физическата подготовка на бившия номер 1 в света.


"Не го бях виждал толкова мотивиран от доста време", сподели Хутен. "Анди винаги е бил работохолик. Трябва сериозно да го контролираш, защото иначе ще тренира твърде много и твърде дълго", каза още спецът.


Още от първия ден на подготовката си Родик започна работа с Хутен, както и с няколко професионални атлети. Имайки предвид неприятната травма в слабините в края на миналия сезон, подготовката на Родик стартира с кросове на затревени местности.


"Наскоро Анди дойде и ми каза: "Не искам леки тренировки, не искам да имам План "Б". Искам да започна интензивна подготовка за сезона". Не бях сигурен, че така трябва да процедираме, но той бе категоричен. Започнахме сериозните тренировки и той ми каза: "Няма как да спечеля Australian Open ако не се подготвям здраво".


Без съмнение именно на здравите тренировки се дължи постоянството на Анди Родик, който няколко години се задържа в челото на ранглистата. Въпреки, че в средата на сезона страдаше от мономуклеоза, която не му позволи да играе на най-високо ниво, Родик намери място във финалния Мастърс в Лондон за осма поредна година. Тексасецът е твърдо убеден, че ако не бе коварната болест би могъл да завърши годината в Топ 3 или Топ 4.


С всички тези мисли Родик поставя триумф на Australian Open като реалистична цел. Още повече, че подготовката за турнира е започнала ден след края на турнира в Лондон, с който се сложи край и на сезон 2010.


"Започнахме да планираме и обсъждаме новия сезон ден след края на предния", разкри физиотерапевтът на Родик Дъг Сприйн. "Седнахме с Анди и треньора му Лари Стефанки и обсъдихме доста неща. Само няколко дни след завръщането си в Остин той започна сериозна работа".


След като страда от различни контузии през 2010-та година, основната цел пред Родик ще бъде да запази здравето си през следващия сезон. "Целите се определят още през декември. Сега важното е Родик да се чувства добре, когато пристигне в Австралия. Идеята е да намерим златната среда, Анди да се подготвя така, че да може да издържи на високо темпо през целия сезон. В същото време всеки иска да отиде в Австралия отлично подготвен и малко подмладен", сподели още Сприйн.
Цел номер 2 пред американеца е телесното състояние.


"Като силов атлет Анди трябва да бъде доста здрав и подвижен", обяснява Хутен. "Затова нашата цел бе той да загуби няколко килограма мазнини от тялото си, които да бъдат преобразени в мускули. Когато Родик е здрав физически и добре подготвен, то само тогава той може да издържи на натоварването през целия сезон".


Наред с физическата подготовка, Роди отделя специално време и за диетата си - храни се само с пресни зеленчуци, много плодове, хранителни добавки, богати на протеин. Така с много свършена работа Родик ще пътува за Австралия в опит да играе за първи път на финал в Мелбърн (има 4 полуфинала). Определено американецът не трябва да бъде изключван от листата на основните претенденти.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини