Федерер победи Надал в първия благотворителен спектакъл



21-12-2010 23:30 | Николай Драгиев

В първата прекрасна инициатива с благотворителен характер между Роджър Федерер и Рафаел Надал за тази година, швейцарецът в крайна сметка стигна до успех пред родна публика в Цюрих. ФедЕкспрес се наложи след 4:6, 6:3, 6:3 над световния номер 1 пред 10 000 зрители.

Двубоят не бе типичен за демонстративна среща и бе доста близък до реални състезателни условия. Въпреки че са в средата на своята подготовка за новата 2011 г., двамата демонстрираха доста прилично ниво на игра и успяха да вдигнат на крака няколко пъти иначе не толкова емоционалната публика в Цюрих.

 

Всички средства от гала-вечерта на тениса в "Халенщадион" ще отидат за деца в неравностойно положение в Африка. Това ще стане благодарение на фондацията на Роджър Федерер. Очаква се приходите да достигнат 2,5 милиона долара. Инвестициите ще бъдат насочени в две направления - осигуряване на образование за децата и осигуряване на достъп до чиста вода.

 

Фондацията на Роджър Федерер е с главен "мотор" майка му Линет, която е от ЮАР. Самият Федерер признава, че се чувства отговорен да помага на най-бедния континент в планетата.

 

Срещата в Цюрих протече в изключително джентълменски характер, затова спомогна и изключително коректната публика в Цюрих, която от време на време си позволяваше дори така наречената "мексиканска вълна".

 

Първият сет бе бърз, равностоен и не особено атрактивен. При 4:4 Федерер допусна колебание и бе пробит. При точката, с която това се случи, той сбърка и лесно воле на мрежата. Рафа взе преднина от 5:4 и с много мощна игра затвори сета.

Швейцарецът стартира летящо втората част и много бързо поведе в типичния си стил с 3:0. Оттам нататък Федерер имаше проблеми в своите геймове при 4:2 и 5:3, но благодарение на феноменалния си сервис успя да изравни сетовете в крайна сметка.

Третата част също бе равностойна като първата. Надал първи пропусна две точки да пробие за 4:2, след което такива се разкриха пред ФедЕкспрес. Бившият номер 1 не дочака втори шанс и пробивът му осигури аванс от 4:3 и сервис. Оттам нататък всичко бе ясно - Федерер се поздрави с крайния успех с 6:3. Той завърши двубоя с перфектен ретур-уинър.

 

"Подкрепихме една добра кауза. Мисля че всичко се получи чудесно. И за двамата беше трудно да свикнем с този корт, тъй като не бяхме тренирали на него. Отдавна мислех за такъв двубой, но едва сега успях да го реализирам, благодарение и на Рафа, който веднага се отзова," коментира Федерер след срещата.

 

"Мачът бе труден, при сложни условия. Няма значение кой печели в тези срещи. Това е мач за децата, за хората в нужда. За мен бе незабравимо да съм тук. В Мадрид очаквам също такава атмосфера. Това бе най-ценното. За мен да играя в родината ми ще бъде много емоционално," допълни Рафа Надал.

 

В сряда от 20,00 часа пък е втората битка между двамата най-добри в света. Те ще играят този път в "Каха Магика" в Мадрид. Този път организатор е фондацията на Надал.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини