Може ли Федерер да си върне първото място в ранглистата?



19-12-2010 17:56 | Николай Драгиев

Роджър Федерер бе на път да пренапише историята през тази година по време на "Ролан Гарос". Той се нуждаеше само от полуфинал, за да подобри рекорда на Пийт Сампрас от 286 седмици начело на ранглистата.

В четвъртфиналите обаче той бе фаворит срещу Робин Сьодерлинг след 12 поредни победи над шведа. Освен всичко ФедЕкспрес имаше зад гърба си 23 поредни полуфинала в Големия Шлем, както и победа над Сьодерлинг във финала на Откритото първенство на Франция година по-рано.

На всичкото отгоре Федерер взе първия сет на Сьодерлинг и изглеждаше, че няма какво да го спре. Шведът обаче намери сили за втора поредна година да хвърли бомбата в надпреварата и обърна тогавашния номер 1. Така един вид Сьодерлинг помогна на Рафаел Надал отново да се завърне на върха, след като испанецът без проблеми надигра всички в Париж на любимия клей.

В края на настоящата година Федерер най-после загатна, че възможностите му да се върне на върха не са толкова илюзорни, колкото се считаше. Той записа 21 победи и само 2 загуби след US Open през септември.

"Това е страхотно предизвикателство. Със сигурност ще бъде много трудно да го сторя, тъй като Рафа играе наистина добре. В момента не съм се концентрирал тъкмо върху тази цел," обясни Федерер след победата си над Надал във финала на заключителния ATP World Tour Finals.

"В определен период обаче със сигурност ще атакувам първото място. Ако не е възможно, ще се концентрирам върху спечелването на отделни турнири. Имам да защитавам доста точки в Австралия. В следващите няколко месеца Рафа е в добра позиция да бъде номер 1," анализира още Федерер.

На старта на сезон 2011 година Федерер изостава от Надал с 3305 точки. Тази разлика може да бъде увеличена, тъй като на Australian Open Федерер има да защитава 2000 точки срещу 360 за Надал.

Шансът на Федерер да намали изоставането си е в сезона на клей. Там той е спечелил едва 970 точки срещу цели 5000 за Рафа. Испанецът има да печели отново три турнира от сериите "Мастърс 1000".

Още по-интересно ще е, ако Федерер е успял да намали това си изоставане в навечерието на Уимбълдън. Тогава той може да разчита да прибави 1640 точки към актива си, ако отново стане шампион на свещената трева. Титла в Лондон може да бъде негова седма в кариерата, което ще го изравни с Пийт Сампрас и Уилям Рейншоу по този показател. Дали обаче няма и да му върне лидерското място сред най-добрите в света?

Само един човек в историята е успявал да си върне първото място още на следващата година, след като го е изгубил. Това е Иван Лендъл през 1990 година. Тогава той е на 30 години и след това никога отново не се изкачва дотам.

През 2011 година Федерер също ще навърши 30 години. "Щастлив съм от начина, по който успях да завърша годината. Показах най-добрия тенис, на който съм способен. Убеден съм, че мога да направя страхотна 2011 година," коментира Фед.

Друг голям шампион - Пийт Сампрас също стига върха на 29 години за последен път в кариерата си и се задържа там за 10 седмици. "Нямам никакво намерение да спирам, отказвам или както го наричате. Надявам се да остана още много години. Наслаждавам се на всичко, което се случва, обичам да пътувам по света. Също така да играя срещу най-добрите и да подобрявам нивото си," категоричен е швейцарецът.




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Tiriac Open
Категория: Друг
Място на провеждане: Букурещ, Румъния
Настилка: Клей
Награден фонд:

Official Website | Livescore
Турнир: BMW Open
Категория: ATP 250
Място на провеждане: Мюнхен, Германия
Настилка: Клей
Награден фонд: €651,865

Official Website | Livescore
Турнир: Barcelona Open
Категория: ATP 500
Място на провеждане: Барселона, Испания
Настилка: Клей
Награден фонд: €2,938,695

Official Website | Livescore
Други новини