Позитивното от 2010 г. за Роджър Федерер



15-12-2010 03:12 | Николай Драгиев

Пореден дълъг и натоварен сезон приключи и сега е време за равносметка. За феновете на Роджър Федерер това бе година изпълнена с невероятни негови прояви, съчетани с огромни спадове. Всичко започна с титла на Australian Open, спечелена по зашеметяващ начин и завърши по подобен начин в Лондон. Между тях обаче Фед показа и много слабости, които поставят на дневен ред доста въпроси. Кое обаче е положителното в цялата картина?

 

Любов към тениса

 

Федерер може да направи недотам впечатляваща като резултати година (по неговите стандарти), но ясно очерта едно нещо, което никой не може да му отнеме. Това е фактът, че той играе най-зрелищния и красив за наблюдаване тенис. Може да го показва по-рядко, по-скоро епизодично, но финесът и лекотата, с която играе не може да остави никой равнодушен.

 

Втората половина от годината, в която той бе очевидно най-добър, показа и друг негов плюс. Швейцарецът показа, че наистина обича тениса, тъй като надали някой друг би успял да запази мотивацията си жива, след като е постигнал толкова много през годините. Нещо повече - Фед гарантира на феновете си поне още няколко години на топ ниво.

 

Агресивност

 

Любопитно е да опитаме да анализираме какво се случи с играта на Федерер в последните шест месеца. Дали работата с Пол Анакон наистина даде резултати или Федерер просто навлезе в оптимална форма от само себе си.

 

В последните години, най-честият съвет към Роджър бе "трябва да играеш по-агресивно", "трябва да излиза повече на мрежата", сякаш това са магически решения на всичките му трудности. 

 

Истината обаче е, че нещата са много по-сложни в действителност. В днешно време агресията е наистина много деликатен момент от играта. Нужно е тя да бъде "култивирана" и използвана разумно, иначе може да има непоправими последствия от нея. Възможностите на Федерер да бъде максимално агресивен на корта зависят най-вече от физическото и психическото му състояние, най-вече от вътрешното му усещане в дадения момент. 

 

В дълги периоди от 2010 година тези компоненти липсваха, заедно с това умението му да взима топката максимално рано, също се бе изпарило. Оттам нататък нямаше начин той да покаже типичната си атакуваща игра, в пълния й блясък. През втората половина на годината обаче, той отново си върна увереността. Два от елементите в играта му чувствително повишиха нивото си - сервисът и ретурът. Дали всичко това е заради Пол Анакон никой обаче не може да каже.

 

Бекхенд представление

 

Двете най-важни победи за Федерер през 2010 година имаха нещо общо помежду си - те бяха изградени върху фамози изпълнения от неговия иначе подценяван бекхенд. Двете победи разбира се са финалите на Australian Open и ATP World Tour Finals. ; target="_blank">В Мелбърн бекхендът на Федерер бе невероятно солиден и той не само не позволи на Мъри да го уязви, а на свой ред успяваше да диктува събития чрез него.

 

В Лондон Федерер развенча Надал, който по принцип се възползва от изпълнението му с една ръка, благодарение на неговия топспин, който отскача високо. Нищо подобно обаче не се случи - в най-важните точки Фед пласираше неспасяеми уинъри.

 

Завръщането на сервиса

 

Всеки знае колко важен за Федерер е неговият сервис, от който да взима с лекота "лесни" точки. Счита се, че Федерер най-после е успял да се възстанови от мъчещите го няколко години проблеми с гърба и това сякаше се вижда нагледно чрез началния му удар. Забелязва се известна промяна в движението му при изпълнение, той поема повече риск при втори сервис, а освен това е подобрил значително и пласирането си от дюс полето. Именно това му донесе прекрасни резултати за сезона в зала. Ясно е, че когато Федерер сервира добре, светът е наистина по-добро място за него.

 

Hit for Haiti

 

Благотворителното шоу в помощ на Хаити всъщност се превърна в събитието, което върна интереса към демонстративните тенис двубои с благотворителна насоченост и постави нови стандарти.

 

Идеята за тази кампания бе на Роджър, който за отрицателно време успя да събере най-големите имена в тениса. Разбира се скандалът между Агаси и Сампрас също даде своя дан за популяризирането на събитието.

 

Във втората половина на декември Федерер и Надал обещават още емоции на своите фенове, които ще могат да ги гледат на два демонстративни двубоя в Цюрих и Мадрид. Всичко това с благотворителна цел.

 

Ето и малко от "магията" на Роджър през 2010:

 





Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини