Божидар Пампулов: Радвам се, че допринесох да се стигне до сегашното ниво на тениса ни



05-02-2016 09:31 | Любомир Тодоров

Божидар Пампулов е роден на 29 април 1949 година в Пловдив. Многократен шампион на България в различни възрасти. Изиграл е 35 мача за Купа „Дейвис“, а след това е бил и капитан на националния отбор. През 1975 г. заедно със своя брат близнак Матей печелят сребърен медал на двойки от Европейското първенство във Виена. В момента Божидар живее в Австрия. Той е гост на Garanti Koza Sofia Open.


- Г-н Пампулов, вие сте първият български тенисист, който проби в турнир на АТР, като стигнахте до четвъртфиналите в София през 1981 година. Какво си спомняте от тогава?
- Първо, състезанието беше в друга зала – „Христо Ботев“. За първи път идвам в „Арена Армеец София“ и направо онемях. Толкова е красива и модерна. Сигурно е мечта за всеки да играе в нея. Но в онези времена „Христо Ботев“ беше най-голямата зала и затова турнирът от „Волво Гран при“ се проведе там.

- Може ли да се сравни нивото на Garanti Koza Sofia Open с Гран при турнира?
- Тенисът, който се играе сега е много различен. Нашата генерация – Любен Генов, брат ми Матей и аз, започнахме да разбиваме леда, който толкова дълги години беше сковал българския тенис. Турнирите през 80-те години в София бяха от най-високата категория на АТР. През 1981 година победих в първия кръг французина Айе, който играеше в отбора за Купа „Дейвис“. Помня, че той беше изненадан, че загуби от мен, един българин, по онова време малко известен в световния тенис, при това в два сета. После се наложих и над поставения Дю Паские от Швейцария и така стигнах до четвъртфиналите. Радвам се, че малко допринесох да се стигне до сегашното ниво на българския тенис.

- Имаше ли голям интерес към тениса тогава?
- Нашият спорт не беше олимпийски по онова време и съответно беше дискриминиран от БСФС. Но въпреки това тенисът беше любим спорт на хората.

- Какво мислите за турнира в София?
- Нивото на състезателите сега е толкова изравнено, като оставим първите четирима в света, всеки един може да победи всекиго. Познавам добре австрийските състезатели. За съжаление от тях само Филип Освалд продължава на двойки.

- Как оценявате българското представяне?
- Това момче от Пловдив – Кузманов, игра много добре. Пожелавам му много успехи в бъдеще! Мисля, че този турнир можеше да бъде много по-полезен за българския тенис, ако Григор Димитров беше взел участие. Ще дам пример с Роджър Федерер и турнира в родния му Базел. Всяка година той уважава това състезание. Заради него вдигнаха категорията на турнира от „АТР 250“ на „АТР 500“. В Швейцария участват най-големите – Джокович, Надал и т. н. Същото можеше да стане и в България. Григор тренира с най-големите и ако беше дошъл, щяха да го последват и други имена. Трибуните щяха да са пълни. Затова Димитров е длъжник в това отношение на българския тенис. Много ми се иска догодина той да дойде в София. Григор има добро сърце, хората много го обичат.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини