Санторо: Феновете на тениса по света трябва да имат шанса да се срещнат с шампионите



01-02-2016 09:28 | Любомир Тодоров

Французинът Фабрис Санторо е роден на 9 декември 1972 г. в Таити. Той е в София като треньор на украинеца Серхий Стаховски, който участва на дебютното издание на Garanti Koza Sofia Open. Санторо притежава рекорда за най-много участият в Големия шлем – 70. Освен това е тенисистът, който не е влизал в Топ 10 (достигал е до №17), но има най-много победи над играчи от десетката – 40. Фабрис, известен като Магьосника, е спечелил общо 31 титли на единично, двойки и смесени двойки. Шампион при дуетите на Australian Open (2003 и 2004 г.) и на финалите на АТР (2005 г.) заедно с Льодра. Именитият тенисист беше любезен да отговори на няколко въпроса преди началото на турнира в София.

- Здравейте, г-н Санторо. Били ли сте преди това в България?
Не, за първи път идвам.. Много съм щастлив да съм тук. Онзи ден, докато планирах моето пътуване, си мислих в колко страни в Европа не съм бил. И България беше една от тях. Затова сега съм доволен да съм тук.

- За първи път София е домакин на турнир на АТП, какво мислите за това?
Много е добре за спорта ни, когато идва в нови страни, в нови части на света. Спомням си когато за пръв път играхме в Близкия Изток – в Доха, през 1993 и 1995 г. Спомням си когато отидохме на турнири в Шанхай и Пекин. В Куала Лумпур. Имаме доста турнири в Европа, но никога не сме били в София. А сега сме тук. Това е важно. Тенисът е голям спорт и феновете във всяка страна трябва да имат шанса да се срещнат с шампионите.

- Изненадан ли сте от победителите на Откритото първенство на Австралия?
Не съм изненадан от Джокович. Всеки път, когато Новак е в схемата, той има шанс да спечели. В последните 13 месеца той игра във финала на всеки турнир, в който участва. Спечели титлите от 4 от последните 5 турнира от Големия шлем. И падна от Вавринка просто защото Стан изигра мача на живота си.
Беше изненада за мен Кербер да спечели при жените. Изненада беше и самото й участие във финала. не гледах целия й мач, но като цяло тя имаше добър турнир. А Серина беше наистина уморена. Не бих казал, че е слаба психически, защото, за да спечелиш 21 титли от Големия шлем, означава, че си силен. Но на двата турнира от Големия шлем, в които не спечели напоследък – срещу Роберта Винчи на US Open, и сега с Кербер, си личеше, че е уморена във важните моменти.

- Каква е тайната за успешната ви кариера?
Обичах играта. Това е. Тенисът остана за мен точно това – игра. Нямах тежки контузии, но това дойде и от мен. Защото играех спокойно, релаксирано. Не пиех, не пушех, тренирах добре, хранех се с хубава храна, спях много.

- И играхте в 70 турнира от Големия шлем…
Да, щастлив съм, че успях да участвам в 70 турнира за 21 години.

- Кой ви нарече за пръв път Магьосника?
Беше Пийт Сампрас. На турнира в Индиан Уелс, май през 2002 година. Играхме един хубав, дълъг мач, три сета, загубих с 5:7 в последния. Имаше много хубави отигравания, които впечатлиха Пийт.

- Как изградихте уникалния си стил?
Мисля, че ми беше вроден. Имах инстинкт за тенис. Баща ми ми беше треньор и винаги ме е учил да запазя натуралния си стил и инстинктите си. И аз го направих. Всеки път, когато излизах на корта, се опитвах да ги следвам.

- Сега липсва ли ви състезателният тенис?
Е, сега вече се занимавам с други дейности. Треньор съм на Серхий, участвам в демонстративни мачове, работя за английска и френска телевизия.
Санторо Федерер

- Наистина ли уреждането на мачове е проблем в тениса?
Не за пръв път се говори за това в последните 4-5 години. Това е нещо, с което АТП трябва да се справи, защото влияе лошо на играта. От друга страна всички трябва да внимават какво казват и пишат, защото и това може да се превърне в сериозен проблем. Не можеш да пишеш неща като онези, които излязоха в италианската преса (б.а.- за спечелен двубой от Санторо срещу Ноле през 2007-а). Отговорих, защото ставаше въпрос за мач, който Джокович игра срещу мен.

- Вие получавал ли сте подозрителни оферти?
О, да. Имал съм няколко.

- Кой е бил най-трудният ви противник?
Винаги е било удоволствие за мен да играя срещу Роджър Федерер. Възхищавам му се много. Играли сме няколко много оспорвани мача. Побеждавал съм го два пъти. Когато играехме един срещу друг 50% от времето гледах моята си игра, а другите 50% от вниманието ми беше фокусирано върху неговата. Беше хубаво.

- Как започнахте да работите със Стаховски?
Той ми се обади през август 2014 г. Искаше да работя с него, но не ми беше възможно да зарежа ангажиментите си и да пътувам с него 30-ина седмици. Не исках да съм далеч от дома си толкова много време. След това той предложи да работим по около 12 седмици на година и се съгласих. Той е страхотно момче. Взаимоотношенията ни са добри, изградени са на основата на уважението. Това е много важно за мен. Освен това за първи път съм треньор. Интересно е да се опитваш да помогнеш на някого. Той е 30-годишен и надявам се ще има няколко добри години пред себе си.

- Може ли той да спечели Garanti Koza Sofia Open?
О, да със сигурност. Ще има тежък първи мач срещу Колшрайбер. Германецът е труден съперник за старт. Но Серхий игра добър тенис миналата година. Победи Вавринка в Москва. Мисля, че и тази година може да се справи.

- Имахте хоби да събирате стари тенис-ракети…
Вече не. Искам ракетата на Федерер, но тя не е от класическите (смее се). Приятели сме, но засега не съм се сетил да му поискам една.

- Голям футболен заплянко сте…

Да, даже преди три дни гледах мач на "Пари Сен Жермен". Все още подкрепям националния отбор на Франция, но не познавам вече никого от футболистите. Бях близък с предното поколение. Добър приятел съм с някои бивши национали. Бяха страхотни – Анри, Зидан, Лизаразу, Бартез. Даже наскоро се видях с Лизаразу. Не знам дали „петлите“ ще спечелят титлата на Евро 2016, но би било чудесно.

- А още ли сте фен на „Челси“?
Е, бях фен, когато живях в Лондон. Между турнирите ходех на стадиона. Там играеха и френски футболисти - Дешан, Льобьоф, Десаи и др.

Снимки и превод на български: Елена Бойчинова
Санторо - Тодоров 

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини