Джокович: Публиката има право да харесва повече Роджър



28-01-2016 15:20 | Станко Димов

Пресконференция на Новак Джокович след победата с 3:1 сета над Роджър Федерер на полуфиналите на Australian Open:

- Някога представял ли си се по-добре в първи сет от днес?
- Имал съм двубои, в които съм играл подобен тенис. Но мисля, че никога през цялата ми кариера не съм играл така в продължение на два сета срещу Роджър Федерер. И преди се е случвало да играя на високо ниво срещу него, но не и по този начин. Изключително доволен съм от показаното от мен от самото начало та чак до края на срещата.

- Притесни ли те неговата игра в третия сет?
- След като си изиграл подобни два сета е нормално да очакваш, че тенисист от калибъра на Роджър ще вдигне нивото си в даден момент, че ще промени някои неща. Мисля, че той значително вдигна процента на вкаран първи сервис. Използва по-добре своя слайс, освен това покриваше корта. Стана агресивен. Не мисля, че аз съм направил нещо по грешния начин в третия сет. Аз продължавах да играя добър тенис, но той напълно заслужи да вземе сета. След това покривът бе спуснат. В четвъртия сет сервирах много добре, бях спокоен и знаех, че трябва да изчакам своя момент и да се възползвам от него, както направих.

- Имаше една точка в четвъртия сет, в която Роджър се наложи след невероятна игра. Кажи ни какво се случи.
- Да, помня точката. Всъщност тя беше в гейма, в който го пробих. Мислех, че ще завърша точката със смаш, но не се получи. Той си заслужи тази уникална точка. След това обаче аз на секундата забравих тази точка и се концентрирах върху следващата. Успях да пласирам два много добри ретура и да го размина на мрежата. Това беше ключов пробив. Определено не исках да му позволя да се задържа в мача и евентуално да влезнем в пети сет. Просто знаех, че не трябва да губя концентрация и за миг. Роджър е от играчите, които очакват точно това и знаят какво да направят, когато видят колебания в теб. Това е една от причините да има толкова успешна кариера. Разбира се, че и публиката беше много ентусиазирана, особено след третия сет. Атмосферата на корта беше невероятна, но аз се стремях по никакъв начин да не се разконцентрирам.

- Побеждавал си по повече от 20 пъти Федерер, Надал, Мъри и Вавринка. Мислиш ли, че в следващите 2-3 години ще доминираш тотално?
- Трудно е да предскажеш какво ще ти донесе бъдещето. Определено тенисът е различен в сравнение с преди 10 години, когато започвах кариерата си. Сега е много по-трудно, както съм казвал и преди, за младите тенисисти да направят пробив и да се конкурират с най-добрите в света. В наши дни играта е по-физическа и зависеща от всеки един аспект. Точковата система също мисля, че не е в полза на младите. Тенисът е индивидуален спорт. Знаете, че има случаи като Бекер и Ченг, които на 16-17-18 години са били шампиони в Големия шлем. Наистина е трудно да се каже дали в бъдеще това отново ще се случи или не. Бъдещето не е в нашите ръце. Очакванията са да видим нова генерация, нови лица в елита на тениса. Говоря за момчета като Кириос, Зверев. Това са момчета, които показват добър тенис и качества, за да се конкурират с лидерите. Но за да поддържаш високо ниво през цялата година се изисква много повече от това просто да си добър. Аз ще се опитам да остана на върха възможно най-дълго. Това е моята гледна точка. А дали ще доминирам през следващите няколко години няма как да знам. Ще положа всички усилия, за да запазя това ниво.

- В интервюто на корта каза, че ще очакваш неочакваното от втория полуфинал. Означава ли това, че според теб Раонич е фаворит в него?
- Не, това беше шега. Нямам намерение да отписвам когото и да било и да поставям някой в позицията на фаворит. Наистина не мисля за това. Прости се пошегувах с Джим Къриър. Ще се наслаждавам на двата си дни почивка. На този етап от турнира това е добра новина за мен. Играх доста тенис, така че тези два дни ще ми помогнат да се възстановя. Утрешният двубой ще бъде интересен за гледане. Да знам, че съм на финал и ще мога спокойно да гледам вторият полуфинал е страхотно чувство. Който и да спечели аз ще бъда готов за голяма битка.

- Когато играеш срещу Роджър и Анди, по-голямата част от публиката не е на твоя страна. Как се справяш с тази мисъл?
- Не се опитвам да мисля за това. Аз имам много фенове по света, които ме подкрепят. И преди съм казвал, че когато играя срещу Роджър очаквам публиката да е на негова страна, предвид неговата кариера и величието му на и извън корта, заради това, което той е направил за спорта. Роджър е обичан. Той е оценен. Той е уважавам по целия свят. Така че за мен това до голяма степен е нормално. Опитвам се да се насладя на моя момент, да покажа на какво съм способен с ракета за тенис в ръката, да се концентрирам върху положителната енергия, а не върху негативната. Не искам да се разочаровам от това, няма причина.

 

Мобилната версия на Tennis24.bg (m.tennis24.bg) може да видите ТУК!




Коментари
Тенис резултати и статистика
Турнир: Miami Open
Категория: Мастърс
Място на провеждане: Маями, САЩ
Настилка: Твърда
Награден фонд: $10,404,205

Official Website | Livescore
Други новини